A-
A+

Kina: Afrikanska lån ingen skuldfälla

Kinas utrikesminister Wang Yi och kinesiska delegater anländer till ett hotell i Mombasa, Kenya.
Kinas utrikesminister Wang Yi och kinesiska delegater anländer till ett hotell i Mombasa, Kenya.
KinaTT-AFP

De massiva lån som Peking erbjuder afrikanska länder är ingen skuldfälla, säger Kinas utrikesminister Wang Yi på ett besök i kenyanska hamnstaden Mombasa, där kinesiska miljarder bekostat stora infrastrukturprojekt.

Annons

Annons

Kenya, Eritrea och ögruppen Komorerna stod på resplanen när Wang Yi skulle förstärka Kinas redan starka relation med Afrika.

I Mombasa träffade den kinesiske utrikesministern Kenyas president Uhuru Kenyatta. Han deltog även i ett slutet möte med flera ministrar och skrev under planer på nya investeringar.

På besöket svarade Wang Yi på kritik om att Kina lurat in Afrika i en skuldfälla, med lån som aldrig kommer att kunna betala tillbaka.

Det är ett narrativ som skapats av de som inte vill se utveckling i Afrika, sade Wang Yi till reportrar i Mombasa.

Peking har bland annat bekostat Kenyas största infrastruktursatsning någonsin: järnvägen från Mombasa som öppnade 2017. Wang Yi har tidigare betonat hur viktig järnvägen är för Kinas "nya sidenväg", ett globalt infrastrukturprojekt som Kina investerat motsvarande flera biljarder, tusentals miljarder, kronor i.

Lån som dessa har kritiserats för att vara ofördelaktiga för Kenya i det långa loppet, bland annat på grund av räntenivåerna. Kina är Kenyas näst största långivare, efter Världsbanken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.