Elfvings Matblogg
Sveriges Mästerkock är internationell
Ulf Elfving
En lång rad EU-länder har kallat upp Kinas ambassadörer för tillrättavisningar efter landets svarssanktioner mot EU.
Åtgärderna i Peking riskerar att fälla det investeringsavtal som parterna enades om i vintras.
Annons
Annons
Tyskland, Nederländerna, Danmark, Belgien och Frankrike var några av de länder som såg till att kalla till sig Kinas utsända ambassadörer under tisdagen.
"När Kina riktar sanktioner mot fria europeiska politiker, institutioner och opinionsmakare bara för att de har uttalat sig kritiskt mot Kina så är det tal om ett tydlig attack mot medborgarnas yttrandefrihet i Europa och Danmark. Det är naturligtvis helt oacceptabelt", säger Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod i ett uttalande.
Uppkallandet är steg tre i en upptrappad strid där EU först infört sanktioner mot fyra kinesiska tjänstemän som anklagas för övergrepp på mänskliga rättigheter i det uigurdominerade Xinjiang. Kina kontrade omedelbart med liknande åtgärder mot tio européer, däribland svenske forskaren Björn Jerdén.
Nästa steg kan nu bli ekonomiska åtgärder.
"I det här läget skulle det vara otänkbart att gå vidare med det investeringsavtal som EU slöt med Kina i december", skriver exempelvis svenske EU-parlamentsledamoten Jakop Dalunde (MP) i ett uttalande.
Parlamentets näst största partigrupp, socialdemokratiska S&D, kräver att Kina häver sanktionerna innan man ens kan tänka sig att prata om investeringsavtalet.
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.