A-
A+

"Kina har skickligt tagit över agendan"

Nancy Pelosi vid en rundtur i parlamentsbyggnaden i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur på tisdagen. Talmannen i USA:s representanthus är på en Asienturné, där hon enligt uppgifter även kommer att besöka Taiwan.
Nancy Pelosi vid en rundtur i parlamentsbyggnaden i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur på tisdagen. Talmannen i USA:s representanthus är på en Asienturné, där hon enligt uppgifter även kommer att besöka Taiwan.
KinaTT

Kina har lyckats vända Nancy Pelosis kontroversiella besök i Taiwan till sin fördel, anser Kinakännaren Niklas Swanström.

Här svarar han på fyra frågor om besöket.

Annons

Annons

Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, har landat i Taiwan, uppger CNN.

Resan har väckt ilska i Peking, som ser öriket som kinesiskt territorium. Kinas ledare Xi Jinping varnade i ett telefonsamtal USA:s president Joe Biden i slutet av juli för att "inte leka med elden" gällande Taiwan. Peking sade på tisdagen att USA kommer att få "betala priset för att underminera Kinas självständiga säkerhetsintressen" om Pelosi landar i Taipei.

.

Varför är Kina provocerat av Pelosis besök?

Peking betraktar besöket som ett hot mot vad de ser som sina okränkbara rättigheter, att Taiwan är del av Kina, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD).
Men jag ser det också som att Kina skickligt tagit över agendan. Nancy Pelosis besök är egentligen ett försvar av mänskliga rättigheter och demokrati. Men Kina har lyckats få USA att framstå som den oansvariga parten, som hotar stabiliteten och skapar en kris genom besöket. Det är den bilden man får generellt i medier nu, riskerna målas upp i stället för möjligheterna.

.

Hur unikt är det här besöket?

Pelosi är det högst uppsatta besökaren på mycket länge och det tyder på att USA har närmat sig Taiwan. Det är en markering från Nancy Pelosi och även en indikation på att USA stöder Taiwan som demokratisk enhet.

.

Peking har varnat för “allvarliga konsekvenser” om Pelosi besöker Taiwan. Vad kan det betyda?

Vi kan förvänta oss en ökad intensitet i kränkningar av Taiwans luftrum och den maritima gränsen. Jag har svårt att tänka mig att Kina skulle attackera Taiwan militärt eller tvinga ner Nancy Pelosis flygplan. Men risken finns alltid att misstag inträffar när Kina provocerar.

.

Vad betyder ett besök av Pelosi för Taiwan?

Det är ett erkännande av det breda stöd som Taiwan har inom båda de stora politiska partierna i USA. Det visar att stödet kanske aldrig har varit starkare. Men besöket är ett tveeggat svärd för Taiwan. De får stöd från omvärlden men det kommer samtidigt betyda hårdare agerande från Kina, i form av allt från sanktioner till bojkotter.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.