A-
A+

Kina: Jättepandan inte längre hotad

Jättepanda ätandes bambu. Arkivbild.
Jättepanda ätandes bambu. Arkivbild.
KinaTT

Jättepandan är inte längre hotad men fortfarande sårbar, enligt kinesiska myndigheter. Kinas omvärdering av artens status kommer fem år efter det att Internationella naturvårdsunionen IUCN fastslagit samma sak.

Annons

Annons

Det finns i nuläget omkring 1 800 jättepandor i det vilda. Omvärderingen reflekterar de förbättrade levnadsomständigheterna samt Kinas ansträngningar för att hålla ihop pandornas habitat, enligt Cui Shuhong, chef för departementet för ekologi och miljö, som BBC refererar till.

Redan 2016 slog IUCN fast att pandan ska tas bort från förbundets lista över utrotningshotade djur, och i stället få status som en sårbart art.

Kina motsatte sig dock då beslutet, och hänvisade till att det kunde få människor att tro att man kunde slappna av när det gäller åtgärder för att skydda jättepandan.

När även nu Kina tagit bort jättepandan från sin lista över utrotningshotade arter, är glädjen stor på sociala medier i landet.

"Det här är ett resultat av flera års hårt arbete. Bra gjort av alla naturvårdare", skriver en person på den kinesiska mikrobloggen Weibo.

Naturvårdsexperter anser att framgången till stor del beror på Kinas lyckade ansträngningar att återskapa bambuskogarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!