A-
A+

Kina: Nära 60 000 döda i covid under en månad

Dödsfallsstatistiken är den första som släpps sedan Kina lättade på covidrestriktionerna i slutet av förra året. Arkivbild.
Dödsfallsstatistiken är den första som släpps sedan Kina lättade på covidrestriktionerna i slutet av förra året. Arkivbild.
KinaTT-AP-AFP

Efter hård kritik rapporterar Kinas hälsomyndigheter nu om upp emot 60 000 dödsfall med kopplingar till coronaviruset under drygt en månad.

Annons

Annons

Statistiken är den första som offentliggjorts sedan Kina i början av december lättade på coronarestriktionerna i landet och antalet smittade snabbt började öka.

Efter det har Kina upprepade gånger kritiserats för att inte redovisa tillförlitlig statistik över nya smittfall och antal döda i covid – trots krav från bland annat Världshälsoorganisationen WHO.

Totalt har 59 938 covidrelaterade dödsfall registrerats mellan den 8 december och den 12 januari, enligt Jiao Yahui, representant för Kinas nationella hälsokommission (NHC).

Enligt myndigheterna ska dessa dödsfall ha inträffat på sjukhus – vilket betyder att det totala antalet sannolikt är mycket högre.

Medelåldern för de som har avlidit är 80,3 år och över 90 procent av de som har dött är över 65 år, enligt myndigheterna.

Miljontals människor över 60 år i Kina är ovaccinerade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.