A-
A+

Kina och Iran skriver samarbetsavtal

Den kinesiske utrikesministern Wang Yi välkomnas till Teheran av president Hassan Rouhani.
Den kinesiske utrikesministern Wang Yi välkomnas till Teheran av president Hassan Rouhani.
EkonomiTT-AFP-Reuters

Kina och Iran har tecknat avtal om fördjupat ekonomiskt samarbete de närmsta 25 åren, inklusive kring projektet "nya sidenvägen". USA:s president Joe Biden har föreslagit att demokratiska länder ska kontra med ett eget infrastrukturprojekt.

Annons

Annons

På plats i Teheran har den kinesiske utrikesministern Wang Yi och dennes iranske kollega Mohammad Javad Zarif undertecknat ett samarbetsavtal som ska gälla i 25 år framåt.

Våra relationer med Iran påverkas inte av rådande omständigheter utan kommer att vara bestående och strategiska säger Wang Yi under besöket, som enligt den statliga iranska nyhetsbyrån Irna sammanfaller med att länderna firar 50 år av diplomatiska förbindelser.

Avtalet rör främst ekonomiska frågor, enligt en talesperson för Irans utrikesdepartement, inklusive samarbete kring det kinesiska jätteprojekt som kallas den nya sidenvägen, världshistoriens största infrastruktursatsning som ska flytta fram Kinas globala handelspositioner.

Över 100 länder har hittills tecknat avtal med Kina om projekt som rör nya sidenvägen.

Så sent som i fredags föreslog USA:s president Joe Biden, i ett telefonsamtal med brittiske premiärministern Boris Johnson, en satsning på ett eget globalt infrastrukturprojekt för att konkurrera med Kina.

Jag föreslog att vi borde ha ett i princip liknande initiativ från de demokratiska länderna, och hjälpa de samhällen i världen som faktiskt behöver hjälp, säger Biden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!