A-
A+

Kina rasar över dödlig bussattack i Pakistan

13 personer omkom, däribland 9 kinesiska medborgare, när en explosion fick en buss att köra ner i en ravin i nordvästra Pakistan. Kinesiska UD hävdar att det rört sig om ett bombdåd.
13 personer omkom, däribland 9 kinesiska medborgare, när en explosion fick en buss att köra ner i en ravin i nordvästra Pakistan. Kinesiska UD hävdar att det rört sig om ett bombdåd.
OlyckorTT-AFP-Reuters

Peking är ursinnigt – och hävdar att det var ett bombdåd. Den bussexplosion i Pakistan som tog minst nio kinesers liv, fördöms av utrikesdepartementet i Peking.

Annons

Annons

Det var på onsdagen som en detonation plötsligt skakade bussen, som färdades i provinsen Khyber Pakhtunkhwa i nordvästra Pakistan.

Explosionen gjorde så att motorn började brinna och fordonet föll ner i en ravin, säger en tjänsteman vid de lokala myndigheterna till nyhetsbyrån AFP.

Ombord på bussen fanns ett fyrtiotal kinesiska ingenjörer, besiktningsmän och mekaniker som arbetade med att anlägga en vattenkraftanläggning i provinsen.

Totalt dödades minst 13 personer och många skadades, bland dem 28 kineser. Flera flögs till sjukhus av militär.

Pakistans utrikesdepartement skriver i ett uttalande att bussen havererade på grund av ett mekaniskt fel som resulterade i en gasläcka vilket i sin tur orsakade explosionen.

Men Kinas ambassad i Islamabad kallar det inträffade för "en attack". Och Zhao Lijian, talesman för utrikesdepartementet i Peking, säger sig vara chockad och "fördömer i kraftiga ordalag bombdådet". Han uppmanar Pakistan att noggrant utreda det inträffade, strängt straffa de skyldiga och "på allvar skydda kinesiska medborgare, organisationer och projekts säkerhet" i landet.

Kina har de senaste åren investerat hundratals miljarder dollar i infrastrukturprojektet Den nya sidenvägen. Det innefattar satsningar på bland annat hamnar, vägar, järnvägar, elnät och gasledningar i över hundra länder – bland dem Pakistan. Islamabad anses var en av Pekings närmaste allierade i regionen, men kinesiska arbetares säkerhet har länge varit en stötesten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!