A-
A+

Kina trappar upp sanktionsstriden

Ett av de kinesiska interneringslägrena i regionen Xinjiang. Arkivbild.
Ett av de kinesiska interneringslägrena i regionen Xinjiang. Arkivbild.
KinaTT-AFP-Reuters

Kina riktar nya sanktioner mot personer och organisationer i USA och Kanada. Åtgärden är ett svar på sanktioner mot kinesiska medborgare och grupper på grund av hur regimen behandlar den uiguriska befolkningen i regionen Xinjiang.

Annons

Annons

Sanktionerna som Kinas utrikesdepartement meddelade på lördagen slår mot ordföranden Gayle Manchin och vice ordföranden Tony Perkins för den amerikanska religionsfrihetsorganisationen USCIRF samt mot den kanadensiske parlamentsledamoten Michael Chong och en människorättskommitté i Kanadas parlament.

Därmed trappas sanktionsstriden upp mellan Kina och en rad västländer.

En hedersutmärkelse, löd Chongs reaktion. På Twitter skrev han att det är en plikt att kritisera Kina för det hårdföra agerandet i Hongkong och "folkmordet" på uigurerna.

Miljon inlåsta

På fredagen satte Kina upp nio britter och fyra organisationer på sanktionslistan. De anklagas för att ha spridit lögner och desinformation om hur Peking behandlat den uiguriska befolkningen.

En av dem som tidigare drabbats av Kinas bannbullor är svensken Björn Jerdén vid Utrikespolitiska institutet.

Över en miljon uigurer och andra från i huvudsak muslimska grupper har suttit fängslade i korrektionsanstalter i Xinjiang, enligt människorättsförsvarare.

Tidigare har en rad koordinerade sanktioner från USA, EU, Storbritannien och Kanada riktats mot ett antal politiker i Xinjiang-regionen, till följd av rapporter om brott mot mänskliga rättigheter.

Annons

Annons

Skarp varning

Kinas utrikesdepartement anklagade på lördagen USA och Kanada för att ha grundat sanktioner på rykten och desinformation.

De som nu fått kinesiska sanktioner mot sig får inte göra affärer med kinesiska medborgare och institutioner. De uppmanas vidare att upphöra med "politisk manipulation" kring Xinjiang-relaterade spörsmål och all inblandning i Kinas inre angelägenheter.

"Annars kommer de att bränna fingrarna", varnade utrikesdepartementet i Peking.

Den kanadensiske toppdiplomaten Marc Garneau gick till attack mot Kinas "hårdhänta taktik".

Förtryckare ändrar sig inte om man inte sänder ett väldigt tydligt budskap till dem, sade han till kanadensiska mediebolaget CBC med tillägg att ytterligare åtgärder ska övervägas.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!