Kina: WHO-försening inte bara fråga om visum

Hua Chunying, talesperson för kinesiska UD.
Hua Chunying, talesperson för kinesiska UD.
KinaTT

Annons

Annons

Annons

Annons

En expertgrupp från Världshälsoorganisationen (WHO) väntar fortfarande på klartecken att få resa in i Kina, där de i tisdags skulle ha påbörjat sitt arbete med att utreda coronavirusets ursprung.

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus säger sig vara "mycket besviken" på att de nödvändiga inresetillstånden ännu inte utfärdats – men enligt kinesiska UD handlar förseningen inte bara om visum.

Att ursprungsspåra är ofattbart komplicerat. För att säkerställa att den internationella expertgruppen kan arbeta smidigt i Kina måste vi vidta nödvändiga åtgärder och genomföra relevanta arrangemang, säger talespersonen Hua Chunying, enligt nyhetsbyrån AFP.

Viruset som orsakar covid-19 upptäcktes för drygt ett år sedan i miljonstaden Wuhan i Hubeiprovinsen i mellersta Kina. Det som inledningsvis rapporterades som en mystisk lungsjukdom har sedan dess utvecklats till en global epidemi som tagit livet av över 1,8 miljoner människor, förlamat världsekonomin och lett till drakoniska samhällsnedstängningar av sällan skådat slag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons