A-
A+

Kinas fastighetskris bubblar på

China Evergrande Group har brottats med akuta likviditetsproblem under hösten och står nu inför nya räntenotor som måste betalas för att bolaget inte ska hamna på obestånd. Arkivbild
China Evergrande Group har brottats med akuta likviditetsproblem under hösten och står nu inför nya räntenotor som måste betalas för att bolaget inte ska hamna på obestånd. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Problemen på Kinas fastighetsmarknad har slagit klorna i en ny högt skuldsatt fastighetsutvecklare.

Samtidigt utfärdar USA:s centralbank en varning för spridningseffekter om giganten China Evergrande går omkull.

Annons

Annons

Shenzhen-baserade Kaisa Group Holdings behöver hjälp för att klara av att betala investerare, anställda och leverantörer, uppger företrädare för den kinesiska fastighetsutvecklaren. Uppgifterna kom fram på ett branschmöte i Kina, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Varningssignalen är ännu ett tecken på den likviditetskris som präglar Kinas fastighetssektor och som har tilltagit sedan skuldtyngda China Evergrande fått akuta betalningsproblem under hösten och ställt in betalningar på räntebetalningar.

Kan få spridningseffekter

Problemen på den kinesiska fastighetsmarknaden har fått USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) att i en finansiell stabilitetsrapport höja ett varningens finger för att skuldkrisen i Kinas fastighetssektor kan få spridningseffekter i USA:s finanssystem och på den globala tillväxten då Kinas ekonomi och finansiella system är så stort.

Fitch sänkte på tisdagen kreditbetyget för Kaisa Group Holdings, med hänvisning till det allt sämre finansiella läget för koncernen.

I samband med branschmötet i Shenzhen förklarade företrädare för Kaisa att bolagets situation blivit allt svårare att hantera efter sänkta kreditbetyg och strypta krediter från oroliga banker.

Annons

Annons

Lån i utländsk valuta

China Evergrande brottas med skuldberg på 300 miljarder dollar och har flera stora räntebetalningar framför sig före årsskiftet som måste göras för att bolaget inte ska få stämpeln "inställda betalningar" på kreditmarknaden.

På onsdag löper en månads extra frist ut för en redan försenad betalning på mer än 148 miljoner dollar (motsvarande 1,26 miljarder kronor).

Det betydligt mindre Kaisa har inte lika stora skulder, men utvecklaren är nummer två i Kina när det gäller upplåning i utländsk valuta på den internationella kapitalmarknaden.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.