A-
A+

Kinas nya toppskikt utses i oktober

Kinas president Xi Jinping hoppas på en tredje mandatperiod. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping hoppas på en tredje mandatperiod. Arkivbild.
KinaTT-AFP

Kinas styrande kommunistparti inleder sin 20:e partikongress i Peking den 16 oktober, rapporterar kinesiska statliga medier.

Vid kongressen väntas Xi Jinping säkra en tredje mandatperiod på presidentposten.

Annons

Annons

Det kinesiska kommunistpartiets partikongress genomförs vart femte år, och är ett jättearrangemang där landets nya maktelit presenteras.

Om Xi Jinping som väntat får sitta kvar för en tredje presidentperiod efter kongressen blir han den ende president sedan Mao Zedong som gör det, vilket har blivit möjligt efter en justering i grundlagen.

Kongressen kommer att bli en "extremt viktig konferens som hålls vid ett kritiskt ögonblick när hela partiet och människor från alla etniska grupper ger sig ut på en ny resa för att bygga ett modernt socialistiskt land", enligt en text som lästes upp i den statsstyrda CCTV under tisdagen.

Förberedelserna för mötet fortskrider smidigt, enligt tv-kanalen.

Under kongressen kommer runt 2 300 delegater från hela landet till huvudstaden i ett komplicerat system där cirka 200 medlemmar väljs till partiets mäktiga centralkommitté. De utser i sin tur 25 ledamöter till politbyrån, det verkställande organet. I den gruppen utses i sin tur en sju medlemmar till det mäktiga ständiga utskottet där bland andra presidenten ingår.

Röstningsförfarandet är dock till stor del en formalitet och resultatet har sannolikt beslutats i förväg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.