A-
A+

Kinas sociala medier försöker tysta feminister

Den senaste tiden har tillslag skett mot kvinnorättsaktivister i sociala medier i Kina. På bilden ses anhängare till landets metoo-rörelse hålla upp skyltar i protest mot trakasserier, dock inte i samband med tillslagen i artikeln. Arkivbild.
Den senaste tiden har tillslag skett mot kvinnorättsaktivister i sociala medier i Kina. På bilden ses anhängare till landets metoo-rörelse hålla upp skyltar i protest mot trakasserier, dock inte i samband med tillslagen i artikeln. Arkivbild.
KinaTT

I ett land ökänt för sin censur kunde de prata fritt om att störta patriarkatet och oviljan att gifta sig. Men nu har kinesiska feminister fått konton och grupper borttagna i sociala medier.

Om en grupp stängs kommer tio andra att bildas, säger forskaren Kailing Xie till TT.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kvinnor uppmanas att avstå från relationer med män, förkasta religion och sluta köpa förtryckande kläder. Anhängarna till den radikalfeministiska rörelsen 6B4T, som har sina rötter i Sydkorea, befinner sig långt ut på ytterkanten av Kinas kvinnorättsrörelse. Men trots att många ser deras åsikter som okonventionella har de fått brett stöd i sociala medier sedan flera diskussionsgrupper på sajten Douban stängts ner.

"Jag stödjer helhjärtat mina systrar på Douban och motsätter mig Doubans stängning av feministiska kanaler", skrev Zhou Xiaoxuan i sociala medier. Hon är en ledande röst inom Kinas metoo-rörelse sedan hon anmälde en tv-personlighet för övergrepp 2018.

Douban hävdar att de stängda grupperna spridit "extremt" och "ideologiskt" innehåll.

"Kan leva utan män"

21-åriga Cindy, student i Henanprovinsen, brukade besöka två av de nu stängda grupperna dagligen. Där tog hon del av inlägg om diskriminering och jämställdhet och stärktes i sin övertygelse om att hon vill fortsätta att leva som singel.

Det är ett sätt att berätta för män att kvinnor kan leva i en värld utan dem. Och så länge de feministiska förkämparna är kvar så kommer vi att hitta nya platser att samlas på, säger hon till nyhetssajten Vice.

Kailing Xie, som forskar om kön och politik vid University of Warwick i Storbritannien, tror att kvinnor som framför den typen av åsikter kliver på en öm tå hos de styrande. I enpartistaten ses det heterosexuella äktenskapet som ett slags stabilisator – i synnerhet i en tid med låga födslotal.

Åsikterna ansågs helt enkelt för känsliga, trots att det handlar om unga kvinnors högst personliga val kring sitt eget liv, säger Xie till TT.

Annons

Annons

Tillslag på Weibo

Men det är inte bara Doubans användare som har drabbats av censur. Flera välkända kvinnorättsaktivister har fått sina konton borttagna från mikrobloggen Weibo.

Allt började i slutet av mars då Xiao Meili publicerade ett inlägg om hur hon och hennes vänner fått en kopp varm vätska slängd mot sig sedan de bett en man sluta röka inomhus på en restaurang, eftersom det är olagligt. Videoklippet möttes av tusentals hatiska kommentarer och några timmar senare var Xiaos profil borta.

Flera andra feminister ryckte ut till Xiaos försvar och snart var deras konton också historia. Det beror enligt Weibo på att de spred "olagligt och skadligt" innehåll.

Oro för aktivism

Kommunistpartiet ser social aktivism som något som kan utmana dess styre och utlösa oroligheter. Xiao var en av fem feminister som greps 2015 när de planerade en protest mot sexuella trakasserier. Gripandena väckte ramaskri runt om i världen.

Hennes inlägg hade ju ingenting med feminism att göra, men jag tror att reaktionen kom när folk upptäckte hennes tidigare diskussioner, säger Xie som tolkar tillslagen på Weibo och Douban som separata händelser som råkade inträffa ungefär samtidigt.
Väldigt konservativa och nationalistiska grupper attackerade Xiao och anklagade henne för att vara hjärntvättad av väst. Men i slutändan var det inte deras konton som togs bort, trots deras radikala språkbruk.

Internet är en viktig plattform för kvinnorättsrörelsen. På Weibo har erfarenheter om våld i hemmet, svårigheter att skilja sig och diskriminering på arbetet delats.

Kinesiska internetanvändare har alltid varit väldigt kreativa för att undvika censur, säger Xie.
De har börjat organisera sig i mindre grupper, vilket gör dem till en mycket svårare måltavla. Om en grupp stängs ner kommer tio andra att bildas på en annan plattform eller under ett annat namn.

Spänningar

Tillslagen mot feministiska konton och grupper beror i grund och botten på motviljan mot åsikter som inte överensstämmer med statens, enligt Xie som framhåller att unga välutbildade kvinnor i allt högre utsträckning kräver en debatt om sina livsvillkor.

Födelsetalen sjunker, staten har gjort skilsmässa svårare och anser att alla ska anpassa sig till traditionen. Men det finns en genuin vilja att välja alternativa vägar bortom det heterosexuella äktenskapet, säger hon.
Tillslagen blottlägger de spänningar som staten försöker hålla i schack, men jag tror inte att den kommer att lyckas med att tysta de feministiska rösterna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr