Kinas tillväxt ökar i styrka

En bankanställd i Sichuanprovinsen, i sydvästra Kina, desinficerar sedlar. Landets ekonomiska återhämtning efter pandemin går som tåget. Arkivbild.
En bankanställd i Sichuanprovinsen, i sydvästra Kina, desinficerar sedlar. Landets ekonomiska återhämtning efter pandemin går som tåget. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Kina, världens näst största ekonomi, fortsätter sina starka återhämtning efter det att covid-19-pandemin slog ut stora delar landets industri och detaljhandel i början av året.

Ökad inhemsk konsumtion och export driver på utvecklingen.

Annons

Annons

Tillväxten under tredje kvartalet blev 4,9 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det var något mindre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en tillväxt på 5,2 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters. Men det var betydligt mer än tillväxten på 3,2 procent i andra kvartalet, då konsumtionen fortfarande bromsades av nedstängningar.

Detaljhandeln ökade med 3,3 procent i september. Det är den största kinesiska detaljhandelsökningen sedan december i fjol och kan jämföras med ökningen på 0,5 procent i augusti.

Konsumtionen i Kina släpar efter den industriella återhämtningen, bland annat till följd av fler arbetslösa och att efterfrågan bland hushållen dämpas av oro för smittspridning trots att många restriktioner för att bromsa coronavirusets utbredning har tagits bort.

Under första kvartalet rasade Kinas BNP med 6,8 procent i årstakt, till följd av nedstängningar av stora delar av landet efter covid-19-utbrottet i den kinesiska storstaden Wuhan.

BNP-raset, det första sedan 1990-talet i Kina, är dock med råge återhämtat sedan dess. Slår man samman årets första nio månader växte Kinas ekonomi med 0,7 procent jämfört med ett år tidigare, enligt den kinesiska statistikbyrån NBS.

Internationella valutafonden (IMF) räknar med att Kinas ekonomi för helåret kommer att växa med 1,9 procent. Det kan jämföras med prognoserna för eurozonen och USA, som ligger på minus 8,3 respektive minus 4,3 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons