A-
A+

Kinesisk skandalsimmare stängs av i fyra år

Sun Yang. Arkivbild.
Sun Yang. Arkivbild.
SimningTT

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang får sin dopningsdom reducerad från åtta till fyra år och tre månader av Cas, idrottens skiljedomstol.

Det innebär att han missar OS i Tokyo i sommar, men att han skulle kunna simma OS i Paris 2024.

Annons

Annons

Domen gäller från den 28 februari 2020.

Sun Yang dömdes tidigare till åtta års avstängning av Cas, men domen mot Sun Yang revs upp av en schweizisk domstol sedan Cas-panelens ordförande Franco Frattini skrivit rasistiska tweets om kineser.

Nu har en ny panel tagit ett nytt beslut.

Sun Yang har vunnit tre OS-guld och elva VM-guld i långbana hittills under sin karriär.

Slog sönder prov

Det uppmärksammade dopningsfallet inleddes redan 2018.

Det var då som Sun Yang anklagades för att ha vägrat lämna blod- och urinprov till Internationella dopningsorganisationen Wadas kontrollanter sedan han ifrågasatt deras id-handlingar och dopningsprotokoll. Enligt en rapport från det internationella simförbundet (Fina) slog en av Sun Yangs livvakter sönder ett dopningsprov med en hammare.

Om de hade betett sig professionellt och visat sin legitimation så skulle vi inte vara här i dag, har Sun sagt under ett förhör i Cas.

"Den nya panelen ansåg att omständigheterna kring provtagningen den 4–5 september 2018 berättigade en avstängning i det lägre intervallet", skriver Cas i sin dom.

Annons

Annons

Avstängd redan 2014

Sex månader före VM 2019 hade det internationella simförbundet (Fina) friat 29-åringen från anklagelserna, men den internationella antidopningsorganisationen Wada motsatte sig beslutet och tog fallet till Cas. I väntan på Cas-domen kunde Sun tävla vidare.

Efter Sun Yangs VM-guld på 400 meter fritt 2019 vägrade tvåan Mack Horton, Australien, att kliva upp på prispallen bredvid kinesen. När Sun Yang sedan tog ytterligare ett guld på 200 meter fritt var det dags igen – britten Duncan Scott nekade att ta kinesens hand och avstod från att ställa upp på det traditionella fototillfället med medaljörerna.

Redan 2014 blev Sun Yang ifrågasatt efter en tremånaders dopningsavstängning, något som han själv hävdade berodde på en hjärtmedicin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!