-
+

Kinesisk vaccinexport trappas upp

En vårdarbetare i São Paulo i Brasilien får en dos av det kinesiska företaget Sinovacs vaccin mot covid-19.
En vårdarbetare i São Paulo i Brasilien får en dos av det kinesiska företaget Sinovacs vaccin mot covid-19.
VärldenTT-AFP-Reuters

Mexiko är det senaste i raden av länder att godkänna vaccin från Kina, samtidigt som Peking slutit nya exportavtal med Filippinerna och Zimbabwe.

Annons

Annons

Det mexikanska nödgodkännandet gäller för vaccin från de kinesiska företagen Sinovac och Cansino Biologics.

Det senare vaccinet uppges ha en effektivitet på runt 66 procent, betydligt lägre än exempelvis Pfizer/Biontechs vaccin och det ryska Sputnik, men har fördelen att det bara behöver ges i en dos.

Diplomatisk offensiv

Efterfrågan på kinesiska vaccin har vuxit bland länder som hamnat efter i konkurrensen om inköp av västerländska vaccin, samtidigt som det globala stödinitiativet, Covax, dras med förseningar.

Peking har även donerat vaccin till flera länder, vilket av bedömare beskrivs som del av en diplomatisk strategi.

Bland mottagarna finns Zimbabwe – som nu lagt en beställning på 600 000 doser av företaget Sinopharms vaccin, utöver de 200 000 donerade doserna.

Endast ett fåtal afrikanska länder har hittills haft resurser eller förmåga att dra igång vaccinationsprogram.

Annons

Annons

Filippinerna senast

Förutom i Latinamerika och Afrika har kinesiska vaccin även fått spridning i Asien. Det senaste landet där att tacka ja till en donation är Filippinerna, som väntas få 600 000 doser av Sinovacs vaccin senare i februari.

Än så länge har landet dock bara godkänt vaccin från Astra Zeneca och Pfizer/Biontech. Sinovacs variant kommer därför till en början att ges i mindre skala, till soldater och utvald vårdpersonal.

Filippinerna har förhandlat med minst sex olika vaccinföretag för att försöka säkra tillräckligt många doser till de 108 miljoner invånarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss