Kinesiska stimulanser hjälper Italien

Italiens premiärminister Giuseppe Conte kan glädjas åt sjunkande räntor sedan Kinas centralbank gått in med nya stimulanser. Arkivbild.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte kan glädjas åt sjunkande räntor sedan Kinas centralbank gått in med nya stimulanser. Arkivbild.
EkonomiTT-Reuters

Krisdrabbade Italien får draghjälp från kinesiska stimulanser, som ökar suget efter riskfyllda placeringar bland investerare. Räntorna på italienska statspapper sjunker och är nu på den lägsta nivån mot motsvarande tyska obligationer sedan mars.

Annons

Annons

Räntan på en tioårig italiensk statsobligation är nu på 1,04 procent, mot 2,17 procent i april, när den italienska ekonomin befann sig på botten i coronakrisen. Tyska tioårsräntan har samtidigt sjunkit till minus 0,43 procent – vilket gör att det så kallade räntegapet nu är under 1,50 procentenheter.

Räntegapet är den riskpremie Italien får betala för lån på kapitalmarknaden jämfört med Tyskland då investerare ser en större risk för betalningsproblem i Italien.

Italien tillhör de länder som drabbats värst i coronakrisen, både i antalet smittade och döda och ur en ekonomisk synvinkel. Landets BNP föll med 12,4 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före, vilket jämfört med andra kvartalet 2019 är ett BNP-fall på 17,3 procent.

Bland de euroländer som redovisat BNP-utvecklingen för årets andra kvartal är det bara Frankrike, Spanien och Portugal som har gått sämre ekonomiskt i coronakrisen, med BNP-ras på 13,8, 18,5 respektive 13,9 procent.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons