A-
A+

Kissbovar ska straffas – med returskvätt

Nyårsfirare i den bartäta Londonstadsdelen Soho. Bild från 2021.
Nyårsfirare i den bartäta Londonstadsdelen Soho. Bild från 2021.
StorbritannienTT-AFP

London har fått nog av stinkande gator. Nu tar staden upp kampen mot kisset med ett nytt vapen: väggfärg som gör att vätskan stänker tillbaka på den som lättat på trycket.

Annons

Annons

Sprejfärgen har tidigare framgångsrikt testats i San Francisco, en annan stad som kämpar mot offentligt kissande. Bild från 2015.
Sprejfärgen har tidigare framgångsrikt testats i San Francisco, en annan stad som kämpar mot offentligt kissande. Bild från 2015.

Ett tiotal väggar längs de folktäta gatorna i stadsdelen Soho – som präglas av restauranger, barer och teatrar – behandlas nu med så kallad "anti-kissfärg".

Den särskilda beläggningen skapar ett genomskinligt, vattenavstötande lager som gör att det som landar på väggen ifråga – såsom kiss – stänker tillbaka. Lokala tjänstemän i London kallar det att ge förövarna en "omedelbar bestraffning".

Den har visat sig vara väldigt effektiv, säger lokalpolitikern Aicha Less, och förevisar färgens stänkförmåga med hjälp av en vattenflaska.

Stank av urin

De styrande i området Westminster har sjösatt projektet efter klagomål från några av Sohos runt 3 000 bofasta, liksom från arbetare och butiksinnehavare.

Självklart är kiss inte särskilt trevligt och våra boende är väldigt upprörda, säger Less och tillägger:
De kliver ut genom dörren på morgonen och känner stanken av urin.

De väggar som sprejats med anti-kissfärgen märks med skyltar med texten "denna vägg är inte en urinoar".

Annons

Annons

Dryga böter

Westminster spenderar årligen närmare en miljon pund, motsvarande över tolv miljoner svenska kronor, på gatustädning – däribland spolning av nerkissade gator. Förhoppningen är att den nya strategin kommer att sänka städnotan.

Bartäta Soho sägs vara särskilt utsatt för offentlig urinering. Det lilla området i hjärtat av centrala London rymmer fler än 400 lokaler med tillstånd för alkoholservering, varav runt en fjärdedel får vara öppna långt in på natten. Dessutom finns knappt några offentliga toaletter.

Westminsters fullmäktige varnar också att man kommer att börja böta fler förövare. Gärningen kan ge den som lättar på trycket böter på upp till 80 pund, motsvarande drygt 1 000 svenska kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.