A-
A+

Klæbos nya show – bäst i tourens historia

Johannes Høstflot Klæbo tog sin fjärde raka seger i Tour de Ski i och med förstaplatsen i tisdagens jaktstart i Oberstdorf.
Johannes Høstflot Klæbo tog sin fjärde raka seger i Tour de Ski i och med förstaplatsen i tisdagens jaktstart i Oberstdorf.
SkidorOberstdorf, TT:s utsände

Johannes Høsflot Klæbo är inte bara bäst i årets Tour de Ski, nu är han också tourens främsta genom tiderna.

I och med segern i onsdagens jaktstart i tyska Oberstdorf lade han Therese Johaug och Justyna Kowalczyk bakom sig i rekordlistorna.

Calle Halfvarsson hamnade precis utanför pallen för andra dagen i rad.

Annons

Annons

Det är omöjligt att rå på Johannes Høsflot Klæbo under den här upplagan av Tour de Ski. Efter fyra segrar av fyra möjliga har norrmannen närapå avgjort touren trots att tre etapper återstår.

Förstaplatsen i onsdagens jaktstart var hans 15:e etappseger i Tour de Ski, flest av alla genom tiderna oavsett kön. Delad tvåa på listan är Therese Johaug, Norge, och Justyna Kowalczyk, Polen (14) medan en annan norrman, Petter Northug (13), är näst bästa herråkare.

Såg ut som masstart

Onsdagens lopp utvecklades mer till en masstart än en jaktstart, delvis tack vare det för dagen snabba föret. Klæbo gick ut i en klar ledning, tolv sekunder före närmast jagande, men tycktes inte ha några större problem med att vänta in en klunga på närmare 30 åkare, där Calle Halfvarsson och William Poromaa utgjorde de svenska inslagen.

Väl medveten om sin starka spurt bidade norrmannen sin tid, och när han väl satte in stöten in mot stadion kunde ingen hota honom och Klæbo vann i överlägsen stil.

Det var ett roligt lopp. Det var många åkare samlade, och de tre sista varven liknade mer en masstart. Jag försökte bara ha en bra position in i den sista uppförsbacken och sedan få till en bra avslutning. Det var ett härligt lopp, säger Klæbo i segerintervjun i Viaplays sändning.

Annons

Annons

Pallmiss igen

Bakom Klæbo blev en annan norrman, Sindre Bjørnestad Skar, tvåa och italienaren Federico Pellegrino trea. Sveriges Calle Halfvarsson stod för en ny fin insats, men precis som i tisdagens 10-kilometerslopp (klassisk stil) fick han nöja sig med en fjärdeplats.

Åtta tiondelar saknades upp till pallen för Halfvarsson.

Det är tråkigt, men det är som det är och ingenting som jag kommer gå och gräma mig för. Det är touren i helhet som gäller. För sekunderna där hade det inte gjort någon skillnad. Om jag hade kommit tvåa eller trea är inte jätteviktigt ändå, säger Halfvarsson.

William Poromaa gick ut som 14:e man, 50 sekunder från täten, men klättrade till en sjundeplats, bara ett par sekunder från pallen. Han är nu bäste svensk i Tour de Ski efter fyra etapper, på en sjätteplats, 37 sekunder bakom ledande Johannes Høsflot Klæbo.

Det är bra åkning, det var mycket tid att rädda upp från gårdagen. Det är klart att man vill vara på pallen, men det är tajt och små marginaler. Det var bra, men synd. Om man ser till touren så är jag nöjd. Nu har jag ett bra läge inför Val di Fiemme, så det är bara fokus framåt nu, säger Poromaa.

Tour de Ski flyttar nu från Tyskland till Italien, där de avslutande tre etapperna körs i Val di Fiemme.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.