A-
A+

Klart för historisk mixedstafett i Falun

Charlotte Kalla, i mitten, tränar med Calle Halfvarsson, till höger. I mars kan de få tävla ihop också. Herrtränaren Mattias Nilsson till vänster. Arkivbild.
Charlotte Kalla, i mitten, tränar med Calle Halfvarsson, till höger. I mars kan de få tävla ihop också. Herrtränaren Mattias Nilsson till vänster. Arkivbild.
SkidorTT

Nu är det helt klart. Svenska skidspelen i Falun blir först med att arrangera mixedstafetter i skidor i världscupen. Det spikades på internationella skidförbundet Fis höstmöte.

Annons

Annons

Söndagen den 13 mars nästa år blir historisk i världscupen. Då avgörs såväl mixedsprintstafett som mixedstafett över 4x5 kilometer i Falun, meddelar Fis.

”Det är inte helt fel för oss grabbar att få hjälp av de svenska damerna”, skriver Calle Halfvarsson i ett sms till SVT Sport.

Beslutet var väntat efter det att Fis i somras klubbade igenom att mixedstafetter ska köras på världscupnivå. På tävlingsprogrammet står det därmed fast att det dels blir en mixedstafett där Ebba Andersson, Therese Johaug och de andra damerna kämpar om pallplatserna på slutvarvet, och dels en mixedsprintstafett med 20 lag, där de två sämsta plockas bort vartannat varv innan tio bästa får spurta de två sista sträckorna.

"I den kommande säsongens kalender har vi fått igenom många idéer och aspekter som vi diskuterat länge. Med Falun som värd för två mixedlagtävlingar på samma dag kan åskådare på plats och supportrar framför tv:n se fram emot en extraordinär världspremiär i skidor", sade Pierre Mignerey, tävlingsdirektör för längdskidor, till Fis webbsida, i juni.

"Nyheten är glädjande. Det är något vi har röstat för och kommer ge ett spännande moment både för aktiva och publik", kommenterar landslagschef Anders Byström för SVT Sport nu.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.