Klart för utomhusträning – men inte i Stockholm

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson. Arkivbild.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson. Arkivbild.
SportTT

Träning på utomhusanläggningar kan fortsätta trots skärpta rekommendationer. Det meddelar Folkhälsomyndigheten. Men Region Stockholm avråder fortsatt från utomhusträning.

Annons

Annons

Annons

Annons

Många kommuner stängde ner alla idrottsanläggningar för barn och unga, såväl inomhus som utomhus, efter fredagens besked från statsminister Stefan Löfven (S) om att alla icke nödvändiga kommunala verksamheter borde stängas omedelbart.

Men nu går Folkhälsomyndigheten (FHM) ut med ett förtydligande om att det är okej att träna på utomhusanläggningar, så länge föreskrifterna och de allmänna råden följs när det gäller att förhindra smittspridning av covid-19.

Beslutet motiveras med att motion är viktigt för folkhälsan, och att träning är en prioriterad verksamhet även under pandemin.

"Det är ett besked helt i linje med den dialog som Riksidrottsförbundet haft med Folkhälsomyndigheten de senaste dagarna. Det är en ståndpunkt som är av avgörande betydelse för framför allt våra barn och ungdomar", säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) i ett pressmeddelande.

RF vill också påminna idrottsrörelsen om att träning utomhus, enligt nationella allmänna råd, fortsatt går bra även i löpspår, skidspår, på utegym eller andra allmänna platser.

Region Stockholm skriver däremot i ett pressmeddelande att organiserad utomhusträning bör undvikas till slutet av januari, och att det även gäller yngre barn och ungdomar.

Smittskydd Stockholm gör bedömningen att vi på grund av läget i sjukvården behöver vara stramare och hårdare än landet som helhet, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till TT.

Göteborgs Stad ändrar sig dock efter Folkhälsomyndighetens besked, och tillåter organiserad träning på stadens utomhusanläggningar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons