A-
A+

Klart: Majorov ordnade OS-plats

Nikolaj Majorov under det fria programmet i Globen i lördags.
Nikolaj Majorov under det fria programmet i Globen i lördags.
KonståkningTT

Efter Nikolaj Majorovs 23:e plats på konståknings-VM i Stockholm rådde det viss oklarhet kring om placeringen resulterade i en kvotplats till vinter-OS i Peking om ett år.

Men nu står det klart att den gjorde det.

Annons

Annons

Anledningen till osäkerheten var nya kvalificeringsregler till OS. Men efter att Svenska konståkningsförbundet satt sig in ytterligare i frågan står det klart att Majorovs 23:e plats på VM, som avslutades i helgen, betydde ytterligare en svensk OS-kvotplats.

"Jag är väldigt nöjd och glad att meddela att vi faktiskt tog en plats i både herr- och damklassen", skriver sportchefen Anna Burwall i ett sms till TT.

Sedan tidigare stod det klart att Josefin Taljegårds 15:e plats gav en kvotplats. Men för att kvalificera sig till Peking behöver både 25-åriga Taljegård och 20-årige Majorov höja sina totalpoäng från VM, 178,10 respektive 192,79.

För de OS-jagande konståkarna gäller nämligen poängen för de åttondeplacerade åkarna på VM som en slags kvalgräns. I Stockholm hade damåttan Olga Mikutina, Österrike, 198,77 och herråttan Jevgenij Semenenko, Ryska konståkningsförbundets lag, 258,45.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) kan också ta ut svenska olympier av andra skäl än resultat. Det så kallade framtidskriteriet kan vara en annan möjlighet till OS-biljett nästa år, framför allt i yngre Majorovs fall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!