A-
A+

Klart med NHL-stjärnor i OS

Tre Kronor-jubel under OS i Sotji, senaste gången NHL-spelare deltog i spelen. Nu är det klart att NHL är tillbaka i Peking i februari. Arkivbild.
Tre Kronor-jubel under OS i Sotji, senaste gången NHL-spelare deltog i spelen. Nu är det klart att NHL är tillbaka i Peking i februari. Arkivbild.
IshockeyTT

Nu är det klart – det blir NHL-deltagande i OS i Peking.

Det är naturligtvis jättekul. Jag tror hela den svenska befolkningen som gillar hockey tycker det är kul att få se de bästa spelarna, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

NHL har dock fortfarande en möjlighet att dra sig ur om pandemiläget försämras.

Annons

Annons

Det har varit på gång ett längre tag, men de sista detaljerna har saknats för en överenskommelse.

På fredagskvällen kom dock slutligen beskedet när det Internationella ishockeyförbundet meddelade att man tillsammans med NHL och spelarfacket NHLPA nått en överenskommelse om OS-deltagande.

Tre Kronor hade i förra månaden en OS-samling med NHL-spelare i Stockholm. Men förbundskapten Johan Garpenlöv har inte känt sig säker på ett positivt besked.

Nej, det är det man har lärt sig i de här tiderna att man inte är säker förrän de står där. Men just nu är i alla fall de olika förbunden överens, sedan finns det säkert saker som gör att om det skulle blossa upp något under säsongen med virus att det finns någon typ av "out" där NHL kan dra sig ur, säger han.

Kan dra sig ur

NHL skriver i ett pressmeddelande att om pandemiläget försämras så kan ligan, eller spelarfacket NHLPA, välja att dra sig ur.

Senast den 15 oktober ska de deltagande nationerna i ishockeyturneringen ha lämnat in en så kallad longlist, en bruttotrupp, på spelare som är aktuella för OS. Den som inte finns med på listan kan inte delta.

Någon begränsning på hur många som får vara med på den listan finns inte.

I och med de här tiderna så måste man gardera upp sig om det skulle vara något som inte blir som man hoppas. Så det gäller att ta med allt och alla egentligen, säger Garpenlöv.

Annons

Annons

"Försöka vinna OS-guld"

Men just nu utgår han från att NHL-spelarna kommer och det gör förbundskaptenen upprymd.

OS spelas bara vart fjärde år, kul för killarna och för oss runt omkring att få ihop en grupp och åka dit och försöka vinna ett OS-guld, säger han.

TT: Hur ser du på era chanser?

Jättesvårt att sia om det, jag är säker på att det blir en fyra, fem, sex lag där som kommer att vara ungefär lika bra och som kan vinna det här OS-guldet. Det gäller att få ihop bitarna och få det att funka under väldigt, väldigt kort tid.

OS avgörs den 4–20 februari och herrarnas hockeyturnering startar den 9 februari. Först den 6 februari flyger spelarna från Nordamerika så det blir kort om tid för förberedelser.

Det blir sjätte gången som NHL deltar med sina spelare i OS. Det började i Nagano 1998 och fortsatte ända fram till Sotji 2014.

Men sedan drog sig NHL ur i Pyeongchang 2018 då ligan ansåg att det blev för kostsamt att pausa seriespelet för ett OS-uppehåll under säsongen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!