A-
A+

Klart med ny huvudägare i Nynas

Ny huvudägare i Nynas. Arkivbild
Ny huvudägare i Nynas. Arkivbild
EkonomiTT

Den svenska raffinaderikoncernen Nynas har fått en ny huvudägare. Detta sedan en amerikansk kapitalförvaltare slutfört ett köp av Nynas-aktier, skriver Nynas i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Nynas, med cirka 1 000 anställda i över 30 länder, tillverkar bland annat asfaltskomponenten bitumen och specialoljor.

"Davidson Kempner Capital Management är nu den största enskilda aktieägaren i Nynas efter att alla nödvändiga formaliteter har slutförts", skriver Nynas.

Brittiska Bitumina gick in som ny huvudägare hösten 2020, då Nynas befann sig i ett kritiskt skede till följd av USA-sanktioner mot en tidigare venezuelansk storägare.

Sedan dess har dock Bitumina fått finansiella problem och koncernen befinner sig sedan i somras i en rekonstruktionsprocess i Storbritannien. I juli flaggades för att Davidson Kempner skulle gå in som ny huvudägare, bland annat efter påtryckningar av den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.

Företrädare för Bitumina har inför transaktionen som nu slutförts haft invändningar mot att släppa kontrollen över Nynas-tillgångarna, men bolagets rekonstruktörer har hävdat att transaktionen behövde göras då Nynas behövde inköp av råolja i somras.

Inköpet av råolja finansierades av Goldman Sachs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.