A-
A+

Klart: Regeringen åker inte till OS i Peking

Idrottsminister Anders Ygeman (S) kommer inte att resa till Peking för vinter-OS. Arkivbild.
Idrottsminister Anders Ygeman (S) kommer inte att resa till Peking för vinter-OS. Arkivbild.
OlympisktTT

Sveriges regering åker inte till OS i Peking.

Skälet är coronasituationen i världen, säger idrottsminister Anders Ygeman (S) till TT.

Det är inte en diplomatisk bojkott, säger Ygeman.

Annons

Annons

Flera länder med USA i spetsen kommer att genomföra en diplomatisk bojkott mot OS i Peking, en markering mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter.

Sverige kommer inte heller att skicka någon representant till Peking, men av andra skäl, säger idrottsminister Anders Ygeman (S).

Följer OS hemifrån

Jag har pratat med SOK (Sveriges olympiska kommitté) i dag och sagt att jag inte kommer att delta vid OS i Peking. Precis på samma sätt som regeringen inte deltog vid OS i Tokyo, säger Ygeman till TT.

Anledningen är inte politisk, utan baseras på den fortsatta smittspridningen av covid-19 i världen, betonar Ygeman.

Det är inte en diplomatisk bojkott. Vi för fram den kritik vi har mot Kina, som är välkänd, inom de diplomatiska och politiska kanaler som vi har.
Huvudskälet är praktiskt, med tanke på den covidsituation som råder är det inte möjligt för mig att delta i spelen. Men jag kommer naturligtvis att följa spelen hemifrån och kommer också delta i några digitala aktiviteter tillsammans med deltagare och ledare i den svenska truppen.

Annons

Annons

Diskuterat bojkott

TT: Har en diplomatisk bojkott varit uppe på bordet?

Vi har diskuterat det med länder i Norden och inom EU-kretsen. Men Sverige har för vana att delta i internationella sportevenemang och tycker inte att det är rimligt att lägga en större börda på enskilda aktiva än vad man kan göra på IOK (Internationella olympiska kommittén) eller på Fifa (Internationella fotbollsförbundet) när vi pratar fotbolls-VM. Då är det också rimligt att de som deltar kan räkna med att ha regeringens och Sveriges stöd, säger Anders Ygeman.

OS i Peking avgörs 4–20 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.