A-
A+

Klartecken för översvämningsskydd i Falsterbo

Markeringspinnar visar hur hög översvämningsskyddsvallen kan komma att bli utmed gångstigen vid fastigheterna norr om Hamnvägen i Skanör. Arkivbild.
Markeringspinnar visar hur hög översvämningsskyddsvallen kan komma att bli utmed gångstigen vid fastigheterna norr om Hamnvägen i Skanör. Arkivbild.
DomTT

Mark- och miljööverdomstolen säger ja till större delar av det tidigare beviljade tillståndet för översvämningsskydd på Falsterbonäset. Samtidigt skärps renhetskraven för de massor som ska användas när skyddsvallen anläggs.

Annons

Annons

1872 drabbades Falsterbonäset av en mycket stor översvämning, kallad Backafloden, när havsnivån steg mer än två meter över det normala vattenståndet. Även under 2000-talet har översvämningar skett och i januari 2017 noterades det högsta högvatten som uppmätts i sydöstra Öresund sedan de regelbundna mätningar påbörjades under 1960- talet.

Den successiva höjningen av havets medelnivå förväntas leda till att översvämningar blir vanligare och därför antog kommunfullmäktige i Vellinge 2013 en handlingsplan för ett översvämningsskydd för Näset.

Mark- och miljödomstolens dom över Vellinges översvämningsskyddsansökan kom 2020, men domstolens tillstånd för att bygga ett skydd överklagades av flera intressenter. Nu har Mark- och miljööverdomstolen kommit med sin dom och den godkänner stora delar av det tidigare beviljade tillståndet.

Genom den nya domen skärps kraven på hur höga föroreningshalter som de massor som ska användas för att anlägga vallen, får innehålla. Kravet på att kommunen ska inrätta ett nytt naturreservat tas bort.

Överdomstolen anser att kommunens åtgärder i "huvudsak är väl avvägda" men i några områden, som i västra delen av naturreservatet Skanörs Ljung, bör lokalisering av översvämningsskyddet vara bättre. Därför avslås delar av ansökan.

Kommunalrådet Carina Wutzler (M) i Vellinge kommun kallar domstolens besked "stort och avgörande för framtiden".

"Min förhoppning är att byggnation startar redan under nästa år", skriver Carina Wutzler på Vellinge kommuns hemsida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.