Klassiska Masters snart helt utan svenskar?

Henrik Stenson under ett av veckans inspelsvarv på Augusta National.
Henrik Stenson under ett av veckans inspelsvarv på Augusta National.
GolfAugusta, Georgia, TT:s utsände

Varje år sedan 1997 har Sverige varit representerat i golfens US Masters.

Framtiden är desto mer osäker.

Återväxten ser lite gles ut, säger Henrik Stenson.

Annons

Annons

Den 44-årige stjärnan, som missade kvalgränsen med ett slag i veckans Masters, konstaterar att han var bäste svensk redan innan tävlingen hade börjat på Augusta National.

Att vara ensamt blågult hopp är ingenting som Henrik Stenson gillar.

Men det börjar se rätt tunt ut bakom honom inom svensk herrgolf. För bara några år sedan var både Stenson och Alex Norén topp 10 på världsrankningen, men båda har rasat rejält (54:a respektive 94:a) och har dessutom åldern emot sig en aning.

Några andra svenskar finns just nu inte bland världens 100 bästa.

Marcus Kinhult (rankad 111:a) är givetvis ett namn som vi tror och hoppas på på sikt, men annars ser det lite glest ut med återväxten, säger Stenson.

Lång svit

Det dröjde till den 53:e upplagan av Masters, 1989, innan Christian "Kricken" Härdin som amatör blev förste svensk att spela majorn på Augusta. Sedan följde Anders Forsbrand som första proffs, 1993, och från och med 1997 – då Jesper Parnevik och Per-Ulrik Johansson debuterade – har Sverige årligen haft spelare med i den klassiska majortävlingen.

Stenson har själv stått som garant för att sviten ska förlängas ända sedan debuten 2006 och han gjorde i år sin 15:e raka start på Augusta. Men det här var första gången som han inte hade svenskt sällskap.

Nästa år är han fortfarande garanterad spel i alla majors tack vare British Open-segern 2016, men sedan är det inte längre någon självklarhet med svensk medverkan i Masters.

Som mest hade Sverige fem spelare med 2007, Stensons andra år på Augusta.

Golfen har spridit sig och blivit mer global, med fler länder som konkurrerar och producerar spelare än tidigare. Vi har massa spelare från länder som knappt var aktiva när jag kom ut på proffstourerna, till och med norrbaggarna har ju ett par spelare på PGA-touren nu, säger han.
Samtidigt måste man titta inåt också (inom svensk golf), på hur många juniorer som spelar. För ju bättre bredd du har, desto mer kan man ju få fram en topp.

Annons

Annons

"Tid på sig"

Stenson nämner spelare som Sebastian Söderberg, 30, och Henrik Norlander, 33, där vi står utanför Augustas klubbhus och diskuterar Sveriges golfframtid. Men om han ska gissa vem som blir näste svensk att debutera i Masters så faller valet på 24-årige Kinhult, som hittills i karriären har gjort en start i var och en av de övriga tre majortävlingarna.

Han är ändå någon som är där uppe och har lite mer tid på sig. De andra har gjort en del bra prestationer, men är lite äldre och det blir ju inte lättare ju mer tiden går. Man är hellre med i de här tävlingarna när man är 25–27 år i alla fall, så att man sedan har några år att bygga erfarenhet om man ska lyckas.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons