A-
A+

"Klassperspektivet tas in i socialförsäkringen"

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) talar om klassperspektiv för rätten till ledigt med barnen under familjeveckan. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) talar om klassperspektiv för rätten till ledigt med barnen under familjeveckan. Arkivbild.
EkonomiTT

Studiedagar i förskolan, utvecklingssamtal och lovdagar – knöligt för många, enligt regeringen som nu föreslår en familjevecka.

Den här reformen handlar om att ta in klassperspektivet i socialförsäkringen, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S)

Annons

Annons

Tre dagar om året per förälder med delad vårdnad om barn mellan 4 och 16 år, sex dagar för den som har ensam vårdnad. Regeringen vill underlätta för föräldrar under alla de där dagarna då förskolan har planeringsdag, skolan har studiedagar eller då det är exempelvis höstlov.

Första steget av familjeveckan föreslås bli verklighet i april nästa år.

Det handlar om rättvisa villkor ur ett klassperspektiv. Den verklighet många möter är att de inte har makt över sin arbetstid eller arbetsplats, säger Ardalan Shekarabi.

Fackförbund kom på idén

Frågan är dock om just den här ledighetsreformen är det som folket ropat efter på socialförsäkringsområdet. Till exempel pågår debatten om pensioner, och sedan länge har många efterfrågat en tandvårdsreform.

TT: Hur kom ni på det här?

Flera fackförbund introducerade idén tidigt.

Han förklarar att oppositionen och andra ibland kritiserar Socialdemokraterna för att vara tamt och trött, men då väl reformer presenterar kommer kritik som handlar om motsatsen, att det är för mycket.

Men det har väl att göra med oppositionsrollen.

Ardalan Shekarabi anser att den här expansiva budgeten innebär ett trendbrott när det gäller socialförsäkringarna.

Framför allt sjukförsäkringen som både höjs och förbättras för flera grupper, men även denna familjereform.

Annons

Annons

Föräldern bestämmer

Rätten till ledighet följer föräldraledighetslagen, förklarar han. Det innebär att en arbetsgivare inte har makt över planeringen av ledigheten, som vid semestrar där det är arbetsgivaren som bestämmer.

I praktiken kommer det nog att ske i samråd här också.

Men näringslivsorganisationerna Svenskt Näringsliv och Företagarna är kritiska till reformen. De tycker bland annat att den gör företag sårbara när anställda plötsligt kan vara lediga för att vara med sina barn, att den går på tvärs med behovet av mer personal och att den kostar mycket pengar.

Det är identiska reaktioner som då den fjärde och den femte semesterveckan infördes, och då föräldraförsäkringen kom. Men när de reformerna väl genomförts så är det ingen som vill tillbaka, säger Ardalan Shekarabi .

Rätten till ledighet för vissa grupper står inte i motsats till företagens behov, anser han, för vi i Sverige jobbar väldigt mycket.

I slutändan är företagen beroende av att vi lyckas med barnen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.