A-
A+

Klockan klämtar för Cementa

Cementas kalkbrott i Slite vid Filehajdar. Nu upphör tillståndet för att bryta kalk för cementtillverkning. Arkivbild.
Cementas kalkbrott i Slite vid Filehajdar. Nu upphör tillståndet för att bryta kalk för cementtillverkning. Arkivbild.
EkonomiTT

Tiden går nu ut för Cementas tillstånd att bryta kalk i Slite på Gotland. Kunderna riskerar ransonering om cement blir en bristvara.

Annons

Annons

Men företaget har inte övergivit hoppet att regeringen ska bevilja ett tillfälligt tillstånd som gäller bortom den 31 oktober.

Nu avvaktar vi. Från och med måndag har vi ingen möjlighet att bryta kalksten där längre, säger Emma Sjöberg, kommunikationsansvarig på Cementas moderbolag Heidelberg Cement norra Europa, till TT.
Vi har ökat upp sprängningen under den senaste tiden och har ett lager av kalksten som räcker upp till ett par veckor.

Skulle cementbrist därefter uppstå måste Cementa kvotera leveranserna till sina kunder. Ransoneringen blir baserad på kundernas beställningar under de senaste 36 månaderna.

Vi har informerat kunderna om att det kan bli aktuellt, säger Emma Sjöberg.

I slutet av september sände Cementa in en ansökan om förlängt tillstånd till regeringen. För närvarande pågår en andra remissrunda med synpunkter från myndigheter, enskilda och andra berörda.

Skulle regeringen säga ja till ansökan överklagas det sannolikt till Högsta förvaltningsdomstolen. Flera miljöorganisationer har lovat att driva saken dit i så fall.

På Cementas anläggning i Slite arbetar runt 230 personer. En del anställda får bereda sig på att få andra arbetsuppgifter när produktionsapparaten försätts ur normalläge. Men företaget planerar inte för permitteringar, uppger hållbarhetschef Karin Comstedt för TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.