A-
A+

Knivskar sju – döms till livstids fängelse

Under rättsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt uppgav 22-åringen (th) att en man 'ofredat honom' och att han blev arg.
Under rättsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt uppgav 22-åringen (th) att en man "ofredat honom" och att han blev arg.
BrottTT

Livstids fängelse och utvisning blev domen för den 22-årige man som knivhögg sju personer i Vetlanda tidigare i år. Tre av dem fick allvarliga skador.

Annons

Annons

Webbkarta som pekar ut brottsplatserna
Webbkarta som pekar ut brottsplatserna

Knivattacken den 3 mars varade knappt 18 minuter, men på den korta tiden hann 22-åringen knivhugga sju män, varav tre fick livshotande skador.

Rätten konstaterar i domen att mannen angripit de sju målsägandena med en kökskniv med ett långt blad som han hämtat i sitt hem.

Dessa har berättat om att de blev utsatta för ett distinkt våld. 22-åringen har i de flesta fall medvetet och med kraft riktat kniven mot vitala delar av de knivhuggnas kroppar.

Brotten bedöms som försök till mord och påföljden blir livstids fängelse och utvisning.

"Korrekt dom"

Chefsåklagare Klas Lorefors säger till TT att han är nöjd med domen, att den är korrekt och ligger i linje med vad den tilltalade åtalades för både vad gäller skuldfråga och påföljd.

Vi hade ett förhandsbesked från domstolen i samband med den rättspsykiatriska undersökningen att man funnit övertygande bevisning för sju fall av försök till mord och därmed var väl utgången i skuldfrågan väntad.
Livstidsstraff för försöksbrott är förvisso ovanligt, men när det handlar om sju fall av ett mycket allvarligt brott hamnar man på den påföljden, säger Klas Lorefors.

Annons

Annons

Konkret dödsfara

En enig tingsrätt konstaterar gällande påföljden om livstids fängelse att vart och ett av de sju mordförsöken som mannen gjort sig skyldig till har ett mycket högt straffvärde. Sammantaget gör det att mannen ska dömas till lagens strängaste straff.

Eksjö tingsrätt skriver att: "det har funnits en konkret fara för att offren skulle dö" och att 22-åringen anses ha agerat med likgiltighet.

"Mannen berättade vid huvudförhandlingen om tre av angreppen, men mindes inte övriga angrepp. Han sa också att han inte ifrågasatte det som målsägandena berättade om händelseförloppet, utan att han accepterade det", skriver rätten.

Överklagas sannolikt

Mannens försvarsadvokat Christian Berntö hade yrkat på ett tidsbestämt straff, inte längre än 16 år. Nu blev det livstid och han säger till TT att han ännu inte talat med sin klient, men utgår från att han är besviken över domen.

Det var väl inte helt oväntat, men det är ett strängt straff för mordförsök. Mig veterligen finns det bara en sådan här dom tidigare. Tingsrätten har väl vägt in att det den här gången finns sju målsägande, säger han.

Christian Bertö har ännu inte läst domen i sin helhet, men säger att han utgår i från att hans klient kommer att vilja överklaga.

Jag kommer att tala med honom i eftermiddag och jag utgår ifrån att han vill ha livstidsdomen prövad igen, men jag har inte diskuterat saken med honom ännu.

Ska betala skadestånd

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, i vilken man kom fram till att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

"Tingsrätten konstaterar att det inte finns skäl att göra någon annan bedömning av mannens psykiska tillstånd än den som har gjorts i det rättspsykiatriska utlåtandet. Det innebär att han inte ska särbehandlas i påföljdshänseende".

22-åringen ska betala 125 000 kronor i skadestånd till var och en av de attackerade målsägarna för kränkning. Han ska betala ytterligare i skadestånd för sveda och värk.

Ett eventuellt överklagande av domen måste göras senast 4 augusti.

Början på slutet

För Vetlanda, en kommun med drygt 27 000 invånare, är knivdådet i mars en händelse som satt djupa spår. Förhoppningen är att dagens dom ska vara början på slutet på den här processen, säger Monica Samuelsson, kommunalråd (KD) i Vetlanda.

Detta sagt sagt med största respekt för de drabbade som kämpar varje dag för att återfå livet och vardagen som de berövades den 3 mars. Det är viktigt att dom avkunnas och rättvisa skipas, men vi har ett antal personer här i kommunen som mår fortsatt väldigt dåligt av vad som hände.

Händelsen har aktualiserat diskussionen om trygghetsskapande åtgärder och hur staden och kommunen fysiskt utformas. Men lika viktigt är enligt Monica Samuelsson det mellanmänskliga beteendet och att betona kommunens slogan "Vänliga Vetlanda".

Det är en ganska liten stad där vi känner igen varandra. Att vi ser och hälsar på varandra, och genom den uppmärksamheten erbjuder varandra trygghet, är jätteviktigt, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!