A-
A+

Knivskar sju– döms till livstids fängelse

Under rättsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt uppgav 22-åringen (th) att en man 'ofredat honom' och att han blev arg.
Under rättsförhandlingarna i Eksjö tingsrätt uppgav 22-åringen (th) att en man "ofredat honom" och att han blev arg.
BrottTT

Livstids fängelse och utvisning blev domen för 22-åringen som knivhögg sju personer i Vetlanda. Tre av dem fick allvarliga skador.

Annons

Annons

Webbkarta som pekar ut brottsplatserna
Webbkarta som pekar ut brottsplatserna

Knivattacken den 3 mars varade knappt 18 minuter, men på den korta tiden hann 22-åringen knivhugga sju män, varav tre fick livshotande skador.

Brotten bedöms vara försök till mord och påföljden blir livstids fängelse och utvisning.

Gällande påföljden om livstids fängelse konstaterar en enig tingsrätt att vart och ett av de sju mordförsöken som mannen har gjort sig skyldig till har ett mycket högt straffvärde, vilket sammantaget gör att mannen ska dömas till lagens strängaste straff.

Eksjö tingsrätt skriver i pressmeddelande att:

"Efter att ha prövat bevisningen har tingsrätten kommit fram till att det är bevisat att den åtalade mannen har angripit målsägandena med kniv och orsakat de skador som åklagaren har påstått".

Konkret dödsfara

Det har funnits en konkret fara för att offren skulle dö, anser rätten.

22-åringen anses ha agerat med likgiltighetsuppsåt.

"Mannen berättade vid huvudförhandlingen om tre av angreppen, men mindes inte övriga angrepp. Han sa också att han inte ifrågasatte det som målsägandena berättade om händelseförloppet, utan att han accepterade det", skriver rätten.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, i vilket man kom fram till att han inte led av en allvarlig psykisk störning.

"Tingsrätten konstaterar att det inte finns skäl att göra någon annan bedömning av mannens psykiska tillstånd än den som har gjorts i det rättspsykiatriska utlåtandet. Det innebär att han inte ska särbehandlas i påföljdshänseende".

Annons

Annons

Ska betala skadestånd

22-åringen ska betala 125 000 kronor i skadestånd till var och en av de attackerade målsägarna för kränkning. Han ska betala ytterligare i skadestånd för sveda och värk.

Ett eventuellt överklagande av domen måste göras senast 4 augusti.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!