Koeman – därför vill Barcelona ha honom

Ronald Koeman ska ta över Barcelona, bekräftar klubbens president. Arkivbild.
Ronald Koeman ska ta över Barcelona, bekräftar klubbens president. Arkivbild.
FotbollTT

Champions League-fiaskot slog Barcelona i spillror.

Om det vill sig illa för klubben är inte ens Lionel Messi kvar i höst.

Är Ronald Koeman rätt man för världens just nu kanske tuffaste tränarjobb?

Annons

Annons

Det var åtta knockout-slag som delades ut av Bayern München i fredags då Barcelona slogs ut ur Champions League med siffrorna 2–8. Tunga siffror som fick tunga konsekvenser. Pressen är stor på klubbens ledning och både sportchefen Éric Abidal och tränaren Quique Setién har fått sparken.

Vi måste acceptera att vi är på botten. Inte bara spelarna utan som klubb, sade mittbacken Gerard Piqué efter matchen enligt BBC.

Dessutom uppges Lionel Messi, enligt uppgifter i brasiliansk media, vilja lämna klubben redan i sommar.

Mardrömsjobb?

Från att ha varit ett av fotbollsvärldens absoluta drömjobb ser nu uppgiften att träna Barcelona ut att bli ett av de svåraste jobben i fotbollsvärlden. Klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu har bekräftat att Ronald Koeman är den som ska ta över Barcelona nästa säsong.

Han kommer att få leda det här laget och de här spelarna i ett annat sorts projekt och ledaren är en tränare som alla Barcelonas fans känner till, sade han till klubbens egen tv-kanal i tisdags.

Men varför Ronald Koeman? Som så ofta i Barcelonas historia är Johan Cruyff svaret på frågan.

Annons

Annons

Tillbaka till rötterna

Cruyff har varit död i fyra år men kastar fortfarande en lång skugga över staden där han begravdes. I Barcelona är den nederländske fotbollsikonen – allmänt ansedd som en av de bästa spelarna genom tiderna – i princip helgonförklarad. Först för att han som spelare nobbade dåvarande diktatorn Francisco Francos favoritlag Real Madrid för att i stället skriva på för de bråkiga separatisterna i Katalonien. Sedan för sin tränargärning, då han med sin "totalfotboll" ledde Barcelona in i den moderna framgångsperiod som klubben trots allt fortfarande befinner sig i.

En era som Ronald Koeman var en viktig del av.

I Cruyffs så kallade "Dream Team" i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var Koeman given i backlinjen. Inte främst för sitt försvarsspel, utan för sitt spelsinne och otroliga skott. Det var också Koeman som sköt Barcelona till sin första Europacuptitel, föregångaren till Champions League, när han 1992 bombade in en frispark mot Sampdoria.

Lyfte Nederländerna

Ronald Koeman – kallad "Tintin" för sin likhet med den tecknade reportern – har haft en kringflackande tränarkarriär, men mellan 1998 och 2000 var han tillsammans med José Mourinho assisterande åt Louis van Gaal i just Barcelona. I början av 2000-talet slog storspelare som Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart och – inte minst – Zlatan Ibrahimovic igenom i Ajax, som Koeman då tränade.

De två senaste åren har han som förbundskapten vänt Nederländernas dåliga trend och fört landslaget till EM 2021, samtidigt som han har genomfört en lyckad generationsväxling.

Vi satsar på honom för att vi känner honom väl. Vi vet hur han tänker och hur hans lag spelar, men också på grund av hans erfarenhet. Eftersom han var en del av Johans "Dream Team" så känner han till "Barça" och vet hur vi ser på fotboll, sade Bartomeu.

Barcelona har gjort sitt bästa för att mjölka ur de sista dropparna ur Cruyff-eran – en viss Pep Guardiola var också med i "Dream Team" – och Ronald Koeman vore en logisk fortsättning på det spåret.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons