A-
A+

Kokainfiske slutade i sjönöd – nu döms tre

Närmare 70 kilo kokain flöt iland på en strand i Skåne.
Närmare 70 kilo kokain flöt iland på en strand i Skåne.
BrottTT

De begav sig ut på Öresund för att fiska upp kokain, men hamnade i sjönöd. Nu döms två män från Stockholm till långa fängelsestraff för försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Men Helsingborgs tingsrätt anser inte att de är skyldiga till narkotikasmuggling.

Annons

Annons

Narkotikan släpptes ner i havet från ett förbipasserande fartyg i september förra året. De båda männen var även åtalade för synnerligen grov narkotikasmuggling, men domstolen konstaterar att de inte hade beställt narkotikan eller planerat brottet och därför frias de på den punkten.

Bara några dagar innan de begav sig ut på Öresund hade en av männen, en 34-åring, blivit villkorligt frigiven från fängelse och domstolen konstaterar att han därefter fick uppdraget att ta hand om narkotikan som skulle släppas ner i Öresund.

Tio års fängelse

Eftersom han kan ses som initiativtagare till försöket att fiska upp kokainet bör han få ett längre fängelsestraff, enligt domstolen. Han döms också för andra brott och sammantaget blir det tio års fängelse för 34-åringen, medan en 22-årig man får sex års fängelse.

En 36-årig kvinna döms samtidigt till tre års fängelse för medhjälp till brottet.

Avlyssnade samtal har en avgörande betydelse i domen. "Vi var ute vid fartyget, de kastade av hundra kilo koks", sade 34-åringen i ett samtal någon dag efter båtturen på Öresund. Där framgår också att tanken var att narkotikan skulle fästas vid en flytboj, men att den hade lossnat.

Även de andra två har berättat om uppdraget i telefonsamtal, enligt domen.

Tips från två håll fick fart på utredningen mot de inblandade, dels från Kustbevakningen som berättade om räddningsoperationen då de båda männen hamnat i sjönöd, dels från en privatperson som hittat kokain på stranden utanför Höganäs.

Totalt handlar det om 69 kilo kokain, som enligt tullen skulle kunna ha sålts för 62 miljoner kronor i missbrukarled.

Annons

Annons

"Kugge i maskineriet"

Åklagaren anser att männen även borde ha dömts för själva smugglingen. De har varit medvetna om brottsplanen som gick ut på att föra in kokainet i Sverige och därmed varit en kugge i maskineriet, resonerar han.

Jag har aldrig påstått att det är de som har fört det över gränsen, men enligt mig är inte det nödvändigt för att man ska kunna vara en del i själva smugglingsorganisationen, säger vice chefsåklagare Karl-Erik Esbo vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!