A-
A+

Kokainnätverk riskerar 238 års fängelse

Danmarks hittills största kokainrättegång går mot sitt slut i Köpenhamns byret. Åklagarna yrkar på sammanlagt 238 års fängelse. Arkivbild.
Danmarks hittills största kokainrättegång går mot sitt slut i Köpenhamns byret. Åklagarna yrkar på sammanlagt 238 års fängelse. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

I Danmarks hittills största kokainrättegång kräver åklagarna sammanlagt 238 års fängelsestraff. Femton personer är åtalade, däribland en svensk medborgare.

Annons

Annons

I det som dansk polis döpte till Operation Goldfinger kartlades storskalig kokainimport från Nederländerna och Belgien, som ska ha pågått från 2012 och framåt. Nu går en mer än 60 dagar lång rättegång mot sitt slut i Köpenhamns byret (tingsrätt).

Några av de åtalade har pekats ut som ansvariga för insmuggling av cirka 4,5 ton kokain, som sedan kunnat späs ut till cirka nio ton kokain och för att säljas i Danmark, Sverige och Norge.

Fyra av de åtalade bör dömas till vardera 20 års fängelse, anser åklagarna.

Man har opererat i ett nätverk under en lång rad år. Det har varit professionellt och mycket organiserat. Det har också handlat om mycket stora mängder, säger åklagare Annika Jensen.

Gemensamt tillslag

Den danska utredningen startades redan hösten 2018, och via ett informationsutbyte med svensk polis drogs en förundersökning i gång även i Sverige i början av 2019.

I juni samma år slog dansk och svensk polis till samtidigt och misstänkta frihetsberövades på båda sidor Öresund. Två av de misstänkta visade sig vara kusiner, som bodde på varsin sida sundet.

Polisen beslagtog även narkotika och stora summor kontanter samt även fordon med dolda lönnutrymmen, som använts för att smuggla både kokain och pengar.

Annons

Annons

Buggade bilar

Under rättegången har åklagarna hävdat att det varje månad smugglades in cirka 50 kilo kokain. Polisen installerade mikrofoner i flera bilar och på flera adresser, placerade ut dolda kameror och skuggade misstänkta.

Till bevisningen hör också nätverkets räkenskaper som hittats på krypterade telefoner.

Bara två av de åtalade är danska medborgare. Åklagarna vill att övriga utvisas. Det är fortfarande oklart när domen kommer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.