A-
A+

"Kom rätt naturligt – jag närmar mig 37 år"

Andreas Palicka under handbolls-VM i januari. Arkivbild.
Andreas Palicka under handbolls-VM i januari. Arkivbild.
HandbollTT

Han saknades i handbollslandslagets senaste trupp, men det ska vi inte dra för stora växlar av.

Andreas Palicka har förhoppningsvis mer att uträtta i Blågult i framöver.

Vi får se vad framtiden har att utvisa, säger han.

Annons

Annons

Det har gått drygt tre veckor sedan Sveriges hemma-VM slutade med en snöplig fjärdeplats, efter förlusterna mot Frankrike och Spanien under finalhelgen i Stockholm. Andreas Palicka återvände hem till Paris och blev direkt sjuk i en vecka, men nu är det "business as usual" igen för den 36-årige målvaktsfantomen.

När TT pratar med Palicka är det dagen efter Paris SG:s ligaseger borta mot Sélestat. PSG har, trots skadeproblem, fem raka triumfer efter VM-uppehållet.

Jag har fått väldigt mycket speltid. Det har funkat bra, vi vinner våra matcher och nu ska formen toppas igen till vårkanten när det kommer extremt många viktiga matcher. Summa summarum har jag lyckats bibehålla formen från VM hyfsat, säger han.

"Mycket speltid i VM"

Men när förbundskapten Glenn Solberg i förra veckan presenterade landslagstruppen inför mötena med Spanien, 8 och 12 mars i EHF Euro Cup, fanns inte Palicka med bland de uttagna spelarna.

Det blev ju väldigt mycket speltid för mig i VM, men vi har ju även en rad målvakter som är fantastiska. "Äpplet" och "Tobbe" (Mikael Appelgren och Tobias Thulin) fick inte lika mycket speltid i VM.

TT: Så rätt skönt för dig att slippa den här landslagssamlingen?

Först och främst har jag ju inte sagt något om min landslagsframtid och hur det blir. Det här var ett val som de (Solberg och målvaktstränaren Tomas Svensson) tog, men som jag också står bakom till hundra procent.
Det kom rätt naturligt. Jag närmar mig 37 år och har haft en tuff belastning, precis på gränsen till vad jag tror att min kropp klarar av. Det är också tränarnas uppgift att se det.

När det gäller Andreas Palickas framtid i landslaget låter han i mångt och mycket som ett eko av sina tidigare uttalanden. I korthet: Om han känner sig tillräckligt bra och kroppen håller så fortsätter han, förutsatt att han fortfarande platsar. Samtidigt känner han att det är långt till nästa mästerskap, närmare bestämt EM i Tyskland i januari.

Vi får se vad framtiden har att utvisa. I handbollsyrket har man inte jättemycket tid att lägga sig på soffan och tänka igenom, nu är jag inne i ett jättetuff matchperiod med PSG och det är svårt att ens säga att VM har landat än.

Annons

Annons

"Man är besviken"

Trots medaljmissen i VM hoppas han att säsongen, hans första i PSG, ändå ska sluta lyckligt. I ligatoppen skuggar man Montpellier, som också är motståndare i semifinalen i franska cupen. Och i Champions League lever drömmen om att storklubben – efter fem "final four"-framträdanden på sju år – äntligen ska vinna.

PSG toppar sin grupp med tio segrar på tolv matcher och har nästan helt säkrat en kvartsfinalplats.

Först och främst siktar vi på att komma till "final four" (i juni). Sedan vet alla att när man är där kan allt hända.

TT: Och i landslaget kan du vara tillbaka redan i april, mot Tyskland och Danmark?

Ja, absolut. Det kan jag säkert vara. Det står skrivet i stjärnorna hur det blir med den samlingen. Det blir väl en ny avvägning då.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.