"Kom snabbare till intensivvården i våras"

Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under onsdagens pressträff med Region Skåne.
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under onsdagens pressträff med Region Skåne.
CoronavirusetTT

På elva dagar har antalet inlagda patienter med covid-19 nästan tredubblats i Skåne.

Samtidigt har antalet som får iva-vård legat på en låg och stabil nivå.

Man kom snabbare till intensivvården i våras, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom.

Annons

Annons

Förra veckan infördes skärpta allmänna råd i Skåne med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset. Under den veckan testades runt 2 200 personer positivt för covid-19.

På ett par veckors tid har det tredubblats, säger Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare, på en pressträff.

Färre flyttas till iva

Antalet som får sjukhusvård har sedan den 24 oktober nästan tredubblats i Skåne – från 30 inlagda patienter till onsdagens notering på 85 personer. Antalet patienter som får intensivvård har dock den senaste tiden legat stabilt på fem till sju personer. På onsdagen fick sju patienter vård på iva.

I våras visste vi ingenting om det här viruset. Vi visste inte vilka behandlingsmetoder som skulle användas eller hur vi skulle vårda patienterna. Behandlingskunskapen har ökat väldigt mycket, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, till TT.

Lundbom har inga siffror, men uppger att det är färre patienter som flyttas över från en vårdavdelning till iva än tidigare.

I våras kom man snabbare till intensivvården, säger hon.

Region Skåne har 55–65 iva-platser på sina sjukhus.

Jag skulle säga att det är minst 30 procent ledigt och det går snabbt att bygga ut. Precis som vi gjorde i våras, säger Pia Lundbom.

Enligt regiondirektör Alf Jönsson verkar skåningarna åtminstone ha följt det skärpta rådet att undvika att resa i kollektivtrafiken.

Vi ser tydligt att skåningarna reser mindre. det är runt 15 till 20 procent färre som reser just nu, säger Jönsson.

Annons

Annons

Runt 500 fall

Det senaste dygnet har 487 nya fall av covid-19 konstaterats i Skåne och det ökar i alla åldrar. Totalt har 309 smittade människor avlidit, vilket är en ökning med sju personer jämfört med tisdagen. I jämförelse med Stockholm och Västra Götaland har Skåne dock fortsatt en flackare kurva – precis som i våras – sett till antalet faktiska fall med konstaterad covid-19.

Vi vill inte ha en sådan ökningstakt som vi hade i våras eller att vi har samma ökningstakt som Västra Götaland eller Stockholm. Vi vill bedriva all vård och vi har mycket operationer som har fått anstå, som vi nu vill arbeta med, säger Pia Lundbom.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons