A-
A+

Komikern chockad – 50 vigslar var ogiltiga

Krister Classon. Pressbild.
Krister Classon. Pressbild.
NöjeTT

Komikern Krister Classon vigde 50 par omedveten om att hans tillstånd som vigselförrättare gått ut. Nu har regeringen fått gå in och göra äktenskapen giltiga.

Jag blev ju chockad. 50 vigslar som inte är giltiga... Det är inte klokt detta, säger Krister Classon.

Annons

Annons

På torsdagen dök ett udda ärende upp på dagordningen för regeringssammanträdet. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) skrev under ett regeringsbeslut som såg till att 45 par blev gifta på riktigt.

Anledningen till att ärendet hamnade på regeringens bord var att en vigselförrättare hade missat att hans förordnande gått ut.

Det är en ganska ovanlig situation. Men det förekommer, som i det här konkreta fallet, att man missat att förordnandet att förrätta vigsel har gått ut. Då måste man i efterhand rätta det, och det är vad vi har gjort i dag, sade Gunnar Strömmer till TT.

Ett förmyndarsamhälle

Vigselförrättaren är den kände komikern Krister Classon, tidigare en del av humorduon "Stefan & Krister". Han fick tillstånd att viga par 2019 och upptäckte av en tillfällighet i fjol att hans förordnande gått ut den sista december 2020. Det innebar att 50 par han vigt dittills under 2021 inte hade ingått ett giltigt äktenskap.

Classon hade inte fått någon påminnelse och visste inte att han själv måste ansöka om förlängning.

Man får ju påminnelse om att man ska besiktiga bilen, vi är ju vana vid det i Sverige. Vi lever ju i ett förmyndarsamhälle där staten tar ansvaret. Så det här tycker jag är länsstyrelsens ansvar, säger han.

Annons

Annons

"Var döende"

Nu tvingades Krister Classon meddela 50 par att deras äktenskap inte var giltiga. Med hjälp av personal från Falkenbergs kommun ringde han runt.

Vi hjälptes åt med att ringa till alla brudpar och sade att det här kommer att lösa sig, men att det kommer att ta tid. Som tur är var det inga som var arga.

Men det kunde ha blivit problem med arvsfrågan om någon i brudparen dött under tiden.

Jag vet att ett par av brudparen vigdes på grund av att han eller hon var döende, så jag har varit orolig för det. Men jag fick lugnande besked att det kommer att gälla retroaktivt om det blir arvstvist, säger Krister Classon.

Han har tagit illa vid sig av det inträffade och kontaktat flera politiker i frågan för att ändra på regelverket. Han är inte längre vigselförrättare.

Nej, jag kan inte det. För mig är det bara svart nu. Jag gillar inte det här längre.

Han har ett råd till alla som gift sig borgerligt:

Jag tror tyvärr att det går omkring svenska par som tror att de är gifta, men de är inte det. Alla borde gå in och kolla i folkbokföringen, för säkerhets skull.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.