-
+

"Kommer inte med i ett landslag per automatik"

Nathalie Hagman är en av veteranerna som petas i Thomas Axnérs OS-trupp. Arkivbild.
Nathalie Hagman är en av veteranerna som petas i Thomas Axnérs OS-trupp. Arkivbild.
HandbollTT

Förbundskaptenen Tomas Axnér har inte försökt övertala Isabelle "Bella" Gulldén om en comeback.

Däremot har han meddelat stjärnorna Nathalie Hagman och Filippa Idéhn att duon petas till OS-kvalet.

Man kommer inte med i ett landslag per automatik och sedan är man fast där, säger han.

Annons

Annons

Efter den avslutande förlusten mot Frankrike i handbolls-EM i danska Herning i mitten av december i fjol lämnade storstjärnan Isabelle "Bella" Gulldén beskedet att hon har gjort sitt i landslaget efter 15 internationella mästerskap och 224 A-landskamper.

Förbundskaptenen Tomas Axnér har inte startat någon övertalningskampanj för att få Gulldén, som nästa säsong byter Brest mot norska Vipers Kristiansand, på andra tankar till OS-kvalet den 19–21 mars.

Önskade Gulldén gott nytt år

Det har inte varit snack om det. Jag har haft en del kontakt med henne, men jag har bara önskat henne ett gott nytt år och gratulerat till hennes klubbyte. Jag ser inte i nuläget att jag ska ligga på henne i att ändra sig, utan jag förhåller mig till det som gäller i nuläget, säger Axnér.

Däremot har han haft samtal med målvakten Filippa Idéhn och högersexan Nathalie Hagman. De båda veteranerna, som har gjort åtta respektive nio mästerskap för Sverige, petas till OS-kvalet.

Det är inte några roliga besked att få när man har ambitionen att spela i landslaget, som jag vet att de har. Det är alltid tråkiga samtal att ta och framför allt för dem. Jag hoppas de knyter näven i fickan och vill tillbaka, säger förbundskaptenen, som vid sin mästerskapsdebut fick nöja sig med en elfteplats vid EM i Danmark i december i fjol.

Axnér säger att grunden till besluten är att det finns konkurrens på positionerna och att det handlar om prestationer.

Man kommer inte med i ett landslag per automatik och sedan är man fast där. Det måste få vara rörligt och det måste få vara prestationer som avgör.

I stället för Hagman tar Emma Fernis, Thüringer, en av två platser som högersexa när Spanien, Argentina och Senegal väntar i OS-kvalet.

Hagman spelar i Nantes i den franska ligan och har haft begränsad speltid där, och jag tycker inte heller att hon hade ett supermästerskap senast. Hon kan bättre och jag har sett och följt Emma ganska mycket under vintern, och har tyckt att det har sett bra ut.

Annons

Annons

"Ryde var vassare"

Målvaktstrion som får åka till spanska Llíria, nordväst om Valencia, i mars blir Jessica Ryde, Evelina Eriksson och Johanna Bundsen, som är tillbaka i landslaget efter att ha missat VM 2019 och EM 2020.

Jag tycker att Ryde (Jessica) var vassare på EM och det har varit en ganska bökig säsong nere i Rumänien för Filippa. Främst handlar det om att andra har presterat bra, säger Axnér.

I kvalgruppen är Sverige och Spanien är favoriter till att ta de två platserna som ger spel i Tokyo-OS till sommaren, men Axnér skulle inte vilja kalla det för ett fiasko om blågult missar en OS-biljett.

Fiasko är ju alltid ett starkt ord, men vår ambition är naturligtvis att vi ska klara av det här kvalet. Jag funderar inte i termer av fiasko, jag ser att vi har väldigt goda möjligheter, säger Tomas Axnér.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss