A-
A+

Kommer naturen att få ett eget Parisavtal?

Upp till en miljon av världens växt- och djurarter hotas av utrotning. Bilden är tagen i ett skyddat naturområde i Tjeckien.
Upp till en miljon av världens växt- och djurarter hotas av utrotning. Bilden är tagen i ett skyddat naturområde i Tjeckien.
MiljöTT

Djur och växtarter dör ut snabbare än på tio miljoner år. Men förhoppningen är att vända trenden genom att ta fram ett globalt ramverk – ett slags Parisavtal – för den biologiska mångfalden.

Annons

Annons

Naturen dör ut i en takt som saknar motstycke. Men förlusten av biologisk mångfald hamnar ofta i skuggan av klimatförändringarna – trots att frågan är lika viktig för planetens framtid. Och det finns ingen tid att förlora.

Upp till en miljon av världens växt- och djurarter hotas av utrotning på grund av miljöförstörelse, spridningen av invasiva arter och klimatförändringar. Utdöendet går snabbare än vad det har gjort under de senaste tio miljoner åren.

Naturens Parisavtal

Förhoppningen är att det ska förändras genom en internationell överenskommelse som skulle kunna få samma betydelse för arbetet med att rädda den biologiska mångfalden som Parisavtalet har haft för klimatet.

Med bara några veckor kvar till den viktiga klimatkonferensen COP26 i Skottland hålls därför ett annat FN-toppmöte – men i Kunming i Kina.

Världen står inför "sanningens ögonblick" när det gäller skyddet av viktiga ekosystem, sade FN-chefen för biologisk mångfald, Elizabeth Maruma Mrema, när COP15 inleddes på måndagen. Det digitala mötet är ett första steg i arbetet med att ta fram nya globala mål för hur mycket natur som ska skyddas och hur det ska finansieras. Några detaljer väntas dock inte spikas förrän i april-maj nästa år, när den andra delen av det av pandemin uppskjutna FN-mötet ska hållas – då i fysisk form.

Det kommande ramverket ska innehålla ett antal milstolpar och åtgärder som ska hejda den snabba förlusten av arter. Till grund för diskussionen ligger ett förslag om att 30 procent av land- och havsområden måste skyddas på ett meningsfullt sätt – något som flera länder är eniga om. Kina har dock inte gett sitt uttryckliga stöd.

Annons

Annons

"Måste förändras"

Vissa experter menar dock att ett globalt ramverk för biologisk mångfald sannolikt inte kommer att få samma tyngd som Parisavtalet. Och så krävs politisk vilja och pengar för att skydda naturen.

För närvarande lägger de flesta länder mer på att subventionera aktiviteter som förstör biologisk mångfald än på att bevara den, sade David Cooper, biträdande sekreterare för konventionen om biologisk mångfald, på en briefing inför mötet.
Det måste förändras.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.