A-
A+

Kommer "nya" HD riva upp aborträtten i USA?

Abortmotståndare vid en protest utanför USA:s högsta domstol i fjol.
Abortmotståndare vid en protest utanför USA:s högsta domstol i fjol.
USATT

Abortmotståndare i USA vädrar morgonluft sedan Högsta domstolen beslutat att pröva en lag från Mississippi som förbjuder nästan alla aborter efter vecka 15.

Aborträttens försvarare är oroliga.

Annons

Annons

Annons

Annons

En demonstration för aborträtten i St Louis i Missouri. Arkivbild.
En demonstration för aborträtten i St Louis i Missouri. Arkivbild.
USA:s dåvarande president Donald Trump tillsammans med den konservativa domaren Amy Coney Barrett, som nu sitter i Högsta domstolen.
USA:s dåvarande president Donald Trump tillsammans med den konservativa domaren Amy Coney Barrett, som nu sitter i Högsta domstolen.

HD:s beslut är "riktigt alarmerande", konstaterar Jennifer Dalven, chef för arbetet för reproduktiva rättigheter vid medborgarrättsorganisationen American Civil Liberties Union.

I över 40 år har Högsta domstolen sagt att delstater inte får förbjuda aborter som sker innan fostret är livsdugligt. Det finns inget sätt för domstolen att upprätthålla Mississippilagen utan att riva upp "Roe mot Wade", säger hon enligt tidningen Sentinel Colorado.

"Roe mot Wade" syftar på det vägledande HD-beslut från 1973 som slår fast kvinnors rätt till abort och som de senaste åren varit mycket omdiskuterat.

Enda klinik kärande

USA:s abortmotståndare, som inte sällan identifierar sig som konservativa och väckelsekristna, applåderar domstolens prövningsbeslut.

Det här är enormt... För första gången på länge har vi en majoritet som är motståndare till abort (på engelska pro-life) i Högsta domstolen, konstaterar Katherine Beck Johnson, advokat vid den konservativa tankesmedjan Family Research Council.

Det aktuella fallet går under namnet "Dobbs mot Jackson Women's Health Organization". Det rör den konservativa sydstaten Mississippis lag som förbjuder abort efter vecka 15, dock med undantag för fall som rör våldtäkt, incest och situationer då moderns eller fostrets liv är i fara. Efter att delstatslagarna i flera år stramats åt är Jackson Women's Health Organization den enda klinik i delstaten som fortfarande utför aborter, noterar HD på sin blogg.

Annons

Annons

Är livsdugligt?

Skälet till att fallet är så principiellt haussat har koppling till "Roe mot Wade". I det beslutet heter det att abort är tillåtet fram till att fostret visar livsduglighet, vilket 1973 beskrevs som mellan vecka 24 och 28.

Men vecka 15 kan i princip inget foster leva utanför livmodern. Om Högsta domstolen ger grönt ljus för ett sådant abortförbud gör man i princip prejudicerande tumme upp för förbud mot alla typer av tidiga aborter, det vill säga sådana som sker innan fostret är livsdugligt, resonerar bedömare.

Det är vad USA:s abortmotståndare önskar.

De senaste åren har konservativa delstater infört olika typer av strikta lagar, bland annat så kallade hjärtslagslagar som förbjuder abort om ett hjärtslag kan förnimmas. Ett tjugotal delstater skulle sannolikt införa abortförbud om HD upprätthåller Mississippilagen, rapporterar public servicekanalen NPR, med hänvisning till organisationen Center for Reproductive Rights.

Två lägre rättsinstanser har dock tidigare bedömt att Mississippis regler strider mot grundlagen.

Arv från Trump

Fallet kommer att tas upp i höst och ett beslut väntas någon gång 2022, samma år som USA går till kongressval. Den känsliga och omtvistade abortfrågan skuggar såväl politik som religion i landet och väntas bli ett givet ämne i valdebatterna.

Vad som gör situationen särskilt skarp är arvet från den republikanske expresidenten Donald Trump. Under valrörelsen 2016 lovade han att tillsätta HD-domare som var villiga att riva upp aborträtten, en utfästelse han levde upp till. Trump nominerade och fick igenom tre konservativa domare vilket gör att Högsta domstolen nu för första gången på årtionden har konservativ majoritet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss