Kommun ska betala för inställd utställning

Konstverket 'Skies' av konstnären Astrid Sylwan i Stockholm. Göteborgs tingsrätt beslutar att hon ska få ersättning av Kungälv kommun för en inställd utställning. Arkivbild.
Konstverket "Skies" av konstnären Astrid Sylwan i Stockholm. Göteborgs tingsrätt beslutar att hon ska få ersättning av Kungälv kommun för en inställd utställning. Arkivbild.
KulturTT

Annons

Annons

Annons

Annons

Kungälv kommun är skyldig att ersätta konstnären Astrid Sylwan, som engagerats för en utställning under våren och sommaren 2019, som kommunen senare ställde in. Det beslutar Göteborgs tingsrätt i sin dom.

Sylwan har hävdat att kommunen hade ingått ett avtal med henne hösten 2018, och gett henne i uppdrag att ta fram verk till en utställning vid konsthallen Strandverket i Marstrand. Hon menade att kommunen bröt mot avtalet genom att ställa in och hon har begärt ersättning för sitt arbete.

Kungälvs kommun har motsatt sig kravet, med hänvisning till att kommunens konstnärlige ledare inte haft rätt att träffa avtal för kommunens räkning.

Tingsrätten ålägger nu kommunen att betala 185 700 kronor till konstnären och att betala hennes rättegångskostnader på 631 142 kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons