A-
A+

Kommunchefen om skjutningen: "En katastrof"

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Arkivbild.
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Arkivbild.
BrottTT

Eskilstuna har drabbats av en lång rad skjutningar i år. På fredagskvällen skottskadades ett barn och en kvinna vid en lekplats i staden.

Det måste få ett stopp och det måste få ett stopp nu, säger kommuntoppen Jimmy Jansson (S) till TT.

Annons

Annons

Det var vid 19-tiden på fredagskvällen som kvinnan och barnet sköts i närheten av en lekplats i stadsdelen Årby. Flera personer befann sig på platsen och blev vittnen till händelsen.

Det är ju en katastrof när det går så långt, det går inte att uttrycka det på något annat sätt, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.

Eskilstuna är en av de städer som drabbats hårdast i år vad gäller antalet skjutningar. Enligt Eskilstuna-Kuriren har det skett minst 22 skottlossningar, varav tio i Årby.

Skapar trovärdighetsproblem

Att en sådan utveckling skapar otrygghet bland invånarna är inget som Jimmy Jansson sticker under stol med.

Det går ju inte att bli annat än otrygg när sådant här händer. Om man har idioter som springer runt och skjuter på varandra så blir man otrygg, det säger sig självt.

Han lyfter fram att personerna som ägnar sig åt den här sortens brottslighet i många fall är kända av både polisen, socialtjänsten och allmänheten. Trots det kan de fortsätta att begå grova brott, vilket Jansson anser skapar potentiella trovärdighetsproblem för staten.

Den demokratiska staten framstår ju som löjlig när den står så handfallen inför det faktum att man vet vilka dårar det är som håller på och ändå så kommer man inte åt dem, det blir väldigt frustrerande, säger han.

Annons

Annons

"Krävs drakoniska åtgärder"

TT: Hur skulle du säga att handlingsutrymmet ser ut för kommunerna i förhållande till riksplanet?

Våldsbrottslingar som springer runt och mördar varandra och skjuter med vapen i stadsdelar är en uppgift för polisen. Vi har inga verktyg, vi har inga poliser. Vi kan inte skicka fram vakter som ska brotta ner beväpnade människor.

Han säger att kommunen genom socialtjänsten förvisso har möjlighet att tvångsomhänderta ungdomar som riskerar att skada sig själva och andra och ge stöd till deras familjer.

Men det stoppar ju inte situationen som den ser ut nu, när det smattrar i hela landet, utan här måste man ju få hejd på inflödet, men framför allt de som håller på just nu. I det läget krävs det någon form av drakoniska åtgärder från rättsstaten som vi inte sett tidigare och det måste ske snabbt.

Efterlyser nationell samling

För att detta ska verklighet krävs en nationell samling där partier på båda sidor sätter sig ner och gör upp tillsammans, säger Jimmy Jansson.

Jag är så extremt trött på det här tjafset mellan riksdagspartier som egentligen tycker nästan exakt samma sak. Sätt er ner, lägg fram ett handlingskraftigt paket som till att börja med ser till att få bort de här personerna från gatorna, se till att man får fem eller tio års fängelse om man springer runt med ett vapen på sig.

Eskilstuna styrs av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. M-kommunalrådet Jari Puustinen efterlyser också nationell samling från partierna nationellt.

Det är ganska enkelt. Vi är förtroendevalda, vi är tillsatta att skapa trygghet för våra medborgare. Då måste det också bli handling. Man kan inte bara snacka i riksdagen. Här måste de stora partierna ta ansvar, det är inte svårare än så.

Vill se fler kameror

Just nu pågår en konflikt mellan rivaliserande gäng som slåss om drogmarknaden i Årby. Jari Puustinen vill ha tillstånd att sätta upp fler kameror i området.

Polisen gör ett jättebra arbete men man räcker inte till. Vi vill ha fler kameror men är fastlåsta i lagstiftningen.
Det är ett jäkla fördömande när det händer någonting men vi vill ha verkstad.

Miljöpartiets gruppledare i Eskilstuna, Linus Lakso, är inte emot fler kameror i området men tycker att politiken som Moderaterna bedriver skär sig mot verkligheten.

Men det handlar om att titta på vad som verkligen har effekt, och då tror jag att ett kraftigt paket med förebyggande åtgärder skulle göra skillnad. Vi har lagt ett sådant förslag, där man satsar på förskola, skola och socialtjänst.
Moderaterna går till val på att sänka skatten i stället för att satsa kraftfullt på det förebyggande arbetet – som alla poliser och experter är överens om är avgörande, säger Linus Lakso.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.