A-
A+

Kommunen ber anställda hjälpa med oljesanering

Oljan saneras för hand med spadar, skrapor och håvar vilket är mycket tidskrävande, enligt Kustbevakningen.
Oljan saneras för hand med spadar, skrapor och håvar vilket är mycket tidskrävande, enligt Kustbevakningen.
OlyckaTT

Klumpar av olja flyter fortfarande upp vid Öckerö och flera närliggande öar i Göteborgs skärgård, efter ett utsläpp från ett fartyg i förra veckan. Kommunen ber nu anställda om hjälp med saneringen.

Annons

Annons

Oljan är lurig, då den sjunker och stiger med temperaturen i vattnet, säger Louise Nordenberg Cena, kommunikatör på Öckerö kommun.

Uppskattningsvis har 900–1 000 liter olja tagits upp efter utsläppet, som skedde i onsdags i samband med tankning av ett fartyg nära Vrångö i den södra skärgården.

"Svårt att komma åt"

Efter olyckan drev oljan sedan norrut och på söndagen påträffades mindre mängder på platser norr och söder om Öckerö. Omfattningen undersöks på måndagen.

"Oljan finns mellan stenar, i tångruskor och vid klipphällar där det är svårt att komma åt", säger Kustbevakningens räddningsledare Hanna Bühler Adolfsson i ett pressmeddelande.

Mängden synlig olja ökar på eftermiddagar och kvällar, vilket kan bero på oljans densitet – den sjunker med temperaturen på natten och flyter upp efter solen värmt på under dagen.

"Oljans egenskaper gör det svårt för oss att få en bra uppfattning över utsläppets mängd och position samtidigt som tidsfönstret för själva saneringen minskar då vi fokuserar vårt arbete till eftermiddag och kväll", säger Hanna Bühler Adolfsson.

Annons

Annons

Anställda ombeds hjälpa

Kustbevakningen har skalat upp sin insats och Öckerö kommun har gått ut med en bred förfrågan om hjälp med saneringsarbetet till kommunens alla anställda.

Det är oklart hur mycket olja som har läckt ut, och det finns ingen prognos när saneringsarbetet är färdigt.

Eftersom ingen brottslig oaktsamhet kunnat styrkas har utredningen om utsläppet lagts ner, enligt Kustbevakningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.