A-
A+

Kommunens beslut var olagligt – krav på avgång

Förvaltningsrätten upphäver Uddevallas kommunfullmäktiges beslut. Arkivbild.
Förvaltningsrätten upphäver Uddevallas kommunfullmäktiges beslut. Arkivbild.
PolitikTT

Efter ett politisk maktskifte i Uddevalla kommun bytte den nya majoriteten ut kommunalråd och politiker i kommunstyrelsen och alla nämnderna. Förvaltningsrätten förklarar nu åtgärden som olaglig, skriver Bohusläningen.

Röster från oppositionen kräver som en konsekvens att ordförande i fullmäktige Elving Andersson (C) avgår.

Annons

Annons

Efter det senaste valet tog den så kallade Samverkansmajoriteten med sex partier makten i kommunen. De kunde hålla ihop i drygt ett år innan samarbetet sprack. Istället formades en ny majoritet mellan S+M+L+C som formellt tog över makten i kommunen den 1 juli 2020.

Som en konsekvens beslutade kommunfullmäktige att sparka alla politikerna i kommunstyrelsen och de fyra nämnderna från sina uppdrag för att fördela platserna efter den nya majoritetens vilja. Men beslutet i fullmäktige överklagades till förvaltningsrätten av representanter för KD och SD. Och nu har rätten meddelat sin dom.

Förvaltningsrätten skriver att den bedömer att det strider mot kommunallagen att säga upp ledamöterna i kommunstyrelsen och nämnderna på det sätt som gjorts och upphäver därför kommunfullmäktiges beslut.

Ett parti som lidit av det nu ogiltigförklarade beslutet är KD.

KD har i kultur- och fritidsförvaltningen under ett års tid förvägrats rätten till politisk påverkan, säger Magnus Jacobsson, lokal ordförande för partiet i Uddevalla till tidningen.

Ordförande i fullmäktige, Elving Andersson (C), säger till Bohusläningen att han tycker att "rätten för ett lite tunt resonemang" och att kommunen överväger att överklaga domen till nästa instans.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!