A-
A+

Konsert vid sjö kan ha brutit mot lagen

P-Floyds kapellmästare Jan Stumsner är åtalad för brott mot ordningslagen. Arkivbild.
P-Floyds kapellmästare Jan Stumsner är åtalad för brott mot ordningslagen. Arkivbild.
MusikTT

När Jan Stumsner och bandet P-Floyd spelade vid sjön Runn förra sommaren dök ett stort antal åskådare upp på båtar. Nu ska Falu tingsrätt avgöra om konserten var olaglig.

Annons

Annons

Jag har inte begått något brott, eller gjort något med uppsåt, sa musikern till Dalarnas Tidningar efter onsdagens förhandling i tingsrätten.

Den livestreamade spelningen den 8 augusti 2020 skedde på land på ett avgränsat område med färre än 50 personer närvarande. Allt inom ramarna för rådande coronarestriktioner.

Att det ändå blivit rättssak av händelsen beror på att människor kom dit i båtar. Chefsåklagare Fredrik Skoglund anser att bandet lockat folk att ta sjövägen och har åtalat kapellmästaren Jan Stumsner för brott mot ordningslagen.

Hans försvarsadvokat Per Råström förklarar för Dalarnas Tidningar att bandet inte kan ta ansvar för att båtar stannade till vid konsertområdet.

Bandet har ingen möjlighet att reglera antal båtar på vattnet. De har gjort vad de kan och sett till att det inte var mer än 40 personer på land där den livestreamade konserten avhölls. Sen hur båtar förflyttar sig på vattnet, det kan de inte göra nånting åt.

Domen mot Jan Stumsner kommer den 20 oktober.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.