A-
A+

Konstmuseum ska bli ett av landets främsta

I sommar väntas fullmäktige i Göteborg ta beslut om en omfattande om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Arkivbild.
I sommar väntas fullmäktige i Göteborg ta beslut om en omfattande om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Arkivbild.
KonstTT

I sommar väntas kommunfullmäktige i Göteborg ta beslut om en omfattande om- och tillbyggnad av Göteborgs konstmuseum. Museichefen Patrik Steorn vill att konstmuseet ska bli ett av landets främsta, skriver Dagens Nyheter.

Annons

Annons

Annons

Annons

Enligt det förslag som nu ligger krävs en kommunal investering på 800 miljoner kronor för att sjösätta förslaget som bland annat innebär en stor tillbyggnad på baksidan, skriver Dagens Nyheter. Dagens 7 450 kvadratmeter ska kompletteras med ytterligare 6 565 kvadratmeter vilket gör det nygamla museet nästan dubbelt så stort.

Till skillnad från Nationalmuseum i Stockholm har Göteborgs konstmuseum inte bara historisk konst utan också mycket samtida konst i samlingarna. Enligt museichefen Patrik Steorn är målet att göra Göteborgs konstmuseum till ett av landets främsta:

Och om man tycker det är värt att resa till Stockholm och Nationalmuseum är är det definitivt värt att åka till Göteborg också. Det blir en attraktion i sin egen rätt, säger Patrik Steorn, till DN.

Ekonomiskt innebär om- och tillbyggnaden att den hyra som kommunen måste betala för museet beräknas bli höjd från 9 miljoner kronor till 40 miljoner kronor. Enligt planen ska museet stängs för om- och tillbyggnaden, som planeras till år 2024.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?