A-
A+

Konstnär föreslår byte av bevingad tjur

Michael Rakowitz skulptur är en modern version av den antika lamassu, som fanns att se i det forntida Mesopotamien. Arkivbild.
Michael Rakowitz skulptur är en modern version av den antika lamassu, som fanns att se i det forntida Mesopotamien. Arkivbild.
MuseumTT

Annons

Annons

Den irak-amerikanske skulptören och konstnären Michael Rakowitz föreslår i ett brev till British Museum att museet ska återbörda en antik assyrisk skulptur till Irak i utbyte mot konstnärens egen nytolkning av samma motiv, skriver The Guardian.

Rakowitz har gjort en egen version av lamassu, en bevingad tjur, från Assyrien som var ett forntida rike i Mesopotamien. Den moderna versionen är dekorerad med dadelsirapsflaskor och står sedan några år tillbaka på Trafalgar Square i London.

Den antika skulpturen finns i original på British Museum, och Rakowitz vill att den ska återbördas till Irak där terrorgruppen IS, under en räd på Mosul Museum 2015, medvetet förstörde en lamassu från 700-talet före Kristi födelse. IS menade att den var en avgudabild.

Rakowitz säger till The Guardian att han har stöd för sitt förslag från personal på Tate Modern. Om British Museum säger ja till att repatriera den antika skulpturen tänker sig Michael Rakowitz att Tate Modern ska få hans moderna version.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.