Konstverk vandaliserade på Berlins museer

Pergamonmuseet är ett av tre museer i Berlin som utsatts för vandalism. Arkivbild.
Pergamonmuseet är ett av tre museer i Berlin som utsatts för vandalism. Arkivbild.
KulturTT-AFP

Ett sjuttiotal konstverk och museiföremål på tre av Berlins mest kända museer har blivit vandaliserade. Värdefulla målningar, stenskulpturer och sarkofager har sprejats med en "oljig vätska".

Annons

Annons

De tre museerna – Pergamonmuseet, Neues Museum och Alte Nationalgalerie – ligger alla tre på Museuminsel, museiön i Berlin, som finns med på Unescos världsarvslista.

Vandaliseringen har hållits hemlig av myndigheter och polis under mer än två veckor, men enligt tyska medier rör det sig om "en av de största attackerna på konst och antikviteter" i efterkrigstidens Tyskland.

Konsten och föremålen har fläckats av den oljiga vätskan, uppger polisen för AFP. Kriminalavdelningen vid Berlins polis sonderar just nu skadan på utställda konstverk och artefakter, meddelar polisens talesperson Martin Dams via e-post.

Polisen tror att vandaliseringen inträffade 3 oktober när de tre museerna var öppna. Martin Dams vill dock varken säga varför museerna och polisen valt att hålla tyst om vandaliseringen eller huruvida det finns något motiv.

Tidningen Die Zeit och den tyska radion, Deutschlandfunk, rapporterar om en tysk aktivist som i augusti och september spred konspirationsteorier om Museuminsel. Enligt aktivisten rymde Pergamonmuseet under sommarens coronastängning "Satans tron" och fungerade som "en global satanistisk och coronakriminell scen".

Alla museibesökare som löst biljetter till de tre museerna 3 oktober har blivit tillfrågade om de sett något misstänkt, uppger tidningen Tagesspiegel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons