A-
A+

Körsbärsträden blommar rekordtidigt

Blommande körsbärsträd i Japan, här i Tokyo i fjol.
Blommande körsbärsträd i Japan, här i Tokyo i fjol.
JapanTT

Det är vår i Japan och med våren kommer de blommande körsbärsträden.

I år tidigare än någonsin, eller i alla fall på över 1 200 år.

Annons

Annons

När körsbärsträden i Kyoto nådde full blom den 26 mars fick forskarna vid universitetet i närliggande Osaka gå tillbaka till rullorna för att hitta ett tidigare datum för blomningen.

Men det gjorde de inte, hur de än letade.

Trots att universitetet har tillgång till dokument och dagböcker från när Kyoto var huvudstad och hemvist för kejsarfamiljen, med start med Heianperioden i slutet av 800-talet, kunde de inte hitta någon anteckning som visar på en tidigare blomning.

Men det är inget forskarna jublar över, anledningen till rekordet stavas klimatförändringar, säger de.

När temperaturen stiger kommer blommorna tidigare, säger Yasuyuki Aono vid Osaka-universitet till nyhetsbyrån Reuters och konstaterar att FN:s väderorgan WMO varnat för att 2020 är i nivå med år 2016 som det varmaste som uppmätts.

Kyoto, med sina unika dokument och körsbärsträd, har länge setts som en viktig plats för att mäta temperaturförändringar på längre sikt. Forskare har pekat på just körsbärsträdens blomning som en indikator på global uppvärmning.

Blomningen är en central del av den japanska folksjälen och japanerna flockas normalt för att uppleva den rosafärgade blomsterprakten. Men årets tidiga blomning i Kyoto var det förhållandevis få som såg. Trots att flera coronarestriktioner lyfts rapporteras allmänheten ha varit försiktig och många har hållit sig hemma.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!