Kött utan djurslakt serverat för första gången

Laboratorieframställt kött visas upp i israeliska Jaffa 2019.
Laboratorieframställt kött visas upp i israeliska Jaffa 2019.
SingaporeTT-Reuters

Som första land i världen gav Singapore nyligen grönt ljus för odlat kött. Och nu har labbköttet gjort historisk debut på restaurang.

Annons

Annons

Annons

Annons

En grupp studenter blev de första någonsin att äta kyckling på en restaurang utan att ett enda djur fått sätta livet till.

Restaurangägaren Marc Nicholson beskriver den historiska händelsen som ett "revolutionerande steg mot att lösa klimatutmaningen och skapa möjligheter att utfordra världen utan att utarma planeten."

Det amerikanska företaget Eat Just har skapat köttet av muskelceller från djur som sedan fått växa i bioreaktorer. Enligt bolagets vd Josh Tetrick innebär lanseringen att vi närmar oss en framtid där majoriteten av det kött vi äter inte kräver att vi skövlar en enda skog, rubbar ett enda djurs habitat eller använder en droppe antibiotika.

Konsumtion av djur innebär ett miljöhot på grund av de stora mängder metangas som bildas av boskap och nötkreatur. Avskogning för att ge plats för betesmark bidrar även till ökade mängder koldioxid i atmosfären.

Efterfrågan på hållbara köttsubstitut växer runt om i världen. Köttliknande produkter baserade på växter har funnits på marknaden länge, men den odlade Singaporekycklingen utgör det första köttet av denna typ på marknaden.

Enligt bolaget kommer köttet framöver att säljas som nuggets och priset ska hamna i nivå med finare kycklingkött.

Rättad: I en tidigare version angavs fel namn för det amerikanska företaget Eat Just.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons