A-
A+

Kraftig minskning av idrott under pandemin

Gymnastik är en av de idrotter vars aktiviteter minskat mest under 2020. Arkivbild.
Gymnastik är en av de idrotter vars aktiviteter minskat mest under 2020. Arkivbild.
IdrottTT

Nu visar siffror svart på vitt att antalet idrottsaktiviteter minskade rejält under pandemin fjol. Störst är tappet för vuxna med funktionsnedsättning.

"Det är skrämmande siffror över lag", säger RF-ordföranden Björn Eriksson.

Annons

Annons

Enligt Riksidrottsförbundets (RF) beräkningar var det över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen som registrerades under 2020 jämfört med året före.

Det vill säga en minskning på åtta procent under det första halvåret och en minskning med 14 procent av aktiviteter det andra halvåret.

"Det är skrämmande siffror över lag och vi är oroade över vad det innebär för idrotten i framtiden och för de barn, unga och vuxna som riskerar att inte hitta tillbaka till idrotten och dess gemenskap", säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

När det gäller tappet är det större för varje åldersgrupp. 7-12 år och 13-16 år har tappat cirka nio procent av antalet deltagartillfällen, medan 17-20 år 15 procent, 21-25 år 21 procent och de med funktionsnedsättning över 25 år 44 procent.

"En halvering av aktivitet bland vuxna med funktionsnedsättning är nästan ofattbar och oerhört allvarlig", säger Eriksson.

Hallidrotter tappar mest

Bland de tio största idrotterna är det hallidrotterna som tappar mest tillsammans med budo och kampsport. Förbunden för innebandy, gymnastik, handboll, basket och volleyboll – som svarar för 53 procent av de minskade aktiviteterna – har gått ut i ett öppet brev och kräver att samhället tar krafttag. Detta genom krav på bland annat ett mer framåtriktat ekonomiskt stöd från staten och kommunerna och att kommunerna ger alla föreningar samma förutsättning att träna oavsett ålder och om det är i privat eller kommunal anläggning.

"Nu skriker vi förbund. För vår folkhälsas skull och för våra barn och ungdomars skull", skriver de fem förbunden.

Annons

Annons

Fotbollen klarar sig bra

De idrotter som klarar sig bra är antingen utomhusidrotter i stor utsträckning (fotboll) eller de som har delvis utomhuskaraktär ihop med hallar som ägs privat eller av förening (ridsport och tennis).

Björn Eriksson anser att idrottsrörelsen drabbas verksamhetsmässigt och ekonomiskt av alltför trubbiga coronarestriktioner.

"Mer träffsäkra restriktioner och besked om kompensationsstöd från regeringen behöver komma nu. Onödigt mycket idrott står stilla och regeringen ger inget ekonomiskt stöd från 1 mars", säger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!